Cumartesi Anneleri'nden Akşener'e 'mertçe cinayet' tepkisi

Cumartesi Anneleri, Akşener, İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener'in "Biz geçmişimizde siyasi cinayetlere şahit olduk ama mertçeydi" sözlerine tepki gösterdi.

Cumartesi Anneleri'nden Akşener'e 'mertçe cinayet' tepkisi

Eylemlerinin 982’inci haftasında, gözaltına alındıktan sonra işkence edilmiş halde cenazesi bulunan Abdullah Canan’ın faillerini soran Cumartesi Anneleri, Meral Akşener'e de cevap verdi.  

Galatasaray Meydanı’nda bir araya gelen Cumartesi Anneleri bu hafta, 17 Ocak 1996’da Yüksekova-Van karayolunda askerler tarafından otomobili durdurularak gözaltına alındıktan sonra ölü bulunan Abdullah Canan’ın akıbeti soruldu.

Cumartesi Anneleri’nin eyleminde açıklama yapan İHD İstanbul Şube Başkanı Gülseren Yoleri, Meral Akşener'in, sözlerine tepki göstererek, “Meral Akşener, 90’larda işlenen cinayetleri işaret ederek ‘Mertçe’ ifadesini kullandı. Biz bu sözlerin bir suç itirafı olduğunun altını çizmek istiyoruz. O gün işlenen karanlık ve siyasi cinayetlerin mertçe işlendiğini söylemek, bu suçların övülmesidir. Eğer bu cinayetler ‘mertçe’ işlendiyse neden bu suçlar hala karanlıkta ve neden hala yargılanmaktan korkuyorlar? Neden biz her hafta failleri kamu önünde açıkladığımız için yasaklamalarla susturulmaya çalışılıyoruz” diye konuştu.

Abdullah Canan'ın failleri soruldu / @CmrtesiAnneleri /

Kayıp Abdullah Canan kimdir?

Abdullah Canan hakkında bilgi veren Yoleri, “Yüksekova’da yaşayan bir iş insanıydı. 17 Ocak 1996 sabahı Hakkâri’ye gitmek üzere Yüksekova’daki evinden ayrıldı. Tanık beyanlarına göre Yüksekova-Van karayolunda askerler tarafından otomobili durdurularak gözaltına alındı. Askeri bir araçla Yüksekova Dağ Komando Taburu'na götürüldü. Ailesi yerel ve ulusal tüm makamlara başvurarak, Canan’ın bulunmasını istedi. Ancak Canan’ın gözaltına alındığı inkâr edildi. 21 Şubat 1996 tarihinde Abdullah Canan’ın ağır işkence görmüş cansız bedeni köylüler tarafından bulundu” dedi.

Ne demişti?

Ülkü Ocakları Eski Başkanı Sinan Ateş cinayetinin aydınlatılmamış olmasını eleştiren İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener, önceki gün Sivas’ta yaptığı konuşmada, "Biz geçmişimizde siyasi cinayetlere şahit olduk ama mertçeydi. Onun için de hiçbirimiz korkmadık. Ama o çocuğun babasını katledenler torbacılar. Ve onların yarın ne yapacaklarını o çocuk bilmiyor" demişti.

“Bakırhan da tepki göstermişti”

Akşener'in siyasi cinayetlerin "mertçe" olduğunu söylemesine DEM Parti Eş Genel Başkanı Tuncer Bakırhan da tepki göstermişti. Bakırhan, "Cinayet ve katliam failleri, köy boşaltanlar suçlarını birer birer itiraf ediyor. Musa Anter, Mehmet Sincar, Muhsin Melik, Hrant Dink ve daha adını sayamadığımız binlerce faili meçhulun namertçe olduğunu biliyorduk. Şimdi kendiniz itiraf ediyorsunuz" demişti.