Cumhurbaşkanlığı seçimi öncesinde Bafıl Talabani, Bağdat’da Sudani ile bir araya geldi

Kürdistan Yurtseverler Birliği (YNK) lideri Bafıl Talabani, Irak'ın başkenti Bağdat'ta Şii çatı örgütü Koordinasyon Çerçevesi'nin başbakan adayı olarak gösterdiği Muhammed Şiya el-Sudani ile bir araya geldi.

Cumhurbaşkanlığı seçimi öncesinde Bafıl Talabani, Bağdat’da Sudani ile bir araya geldi

Bafıl Talabani’nin ofisinden görüşmeye dair yapılan açıklamaya göre, Talabani ve Sudani, siyasi çıkmazda bulunun Irak'taki son gelişmeleri ele aldı. Açıklamada, “Herkesin haklarını koruyacak güçlü ve hizmet üreten bir hükümet oluşturmaya yönelik ulusal çabaları birleştirme gereğine vurgu yapıldı. YNK Lideri, başbakan adayına Kürtlerin anayasal haklarının uygulanması gerektiğini hatırlattı ve ‘Halkımızın haklarından asla taviz vermeyeceğiz’ dedi” ifadeleri yer aldı.

Irak Meclis Başkanı Muhammed el-Halbusi bugün yaptığı açıklamada, yasama organının siyasi blokları arasında devam eden anlaşmazlıklar nedeniyle bir yıl boyunca hükümet kurma çabalarının başarısız olmasının ardından, Irak'ın bir sonraki cumhurbaşkanını seçmek üzere Parlamentonun Perşembe günü toplanacağını söylemişti.

Kürdistan Demokrat Partisi (KDP) ve Kürdistan Yurtseverler Birliği (YNK), Irak'ın bir sonraki cumhurbaşkanının kim olması gerektiği konusunda anlaşmazlık yaşıyor.

Irak Parlamentosu, yeni cumhurbaşkanını yıl başından bu yana üç farklı oturumda seçmeye çalıştı, ancak oturumu gerçekleştirmek için gereken yasal yeter sayıyı sağlayamadığı için bunu başaramadı.

Sudani, Temmuz ayında İran yanlısı Koordinasyon Çerçevesi'nin başbakan adayı olarak açıklanmıştı. Ancak adının açıklanması, Irak parlamento binasını basan ve protesto amacıyla Bağdat'ın Yeşil Bölgesi'nde oturma eylemi düzenleyen Şii din adamı Mukteda es-Sadr'ın öfkeli destekçilerinden sert tepkiler almıştı.