Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü Kalın'dan PKK ve YPG açıklaması

Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü Kalın'dan PKK ve YPG açıklaması

Gündeme ilişkin görüşlerini paylaşan Türkiye Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın, "ABD'nin YPG'ye desteğini kabul etmiyoruz" dedi ve "Pozisyonumuzda hiçbir değişiklik yok" şeklinde konuştu.

Almanya'da G-20 öncesi yapılan yorumlar hakkında gazetecilerin sorularını yanıtlayan İbrahim Kalın, "Almanya gibi bir ülke PKK başta olmak üzere terör örgütlerine gösteri yapması için izin verirken Cumhurbaşkanımızın yapabileceği etkinlik ile ilgili negatif tutum sergilemesini anlamakta zorlanıyoruz" ifadelerini kullandı. Kalın, "Almanya'nın kullandığı hiçbir ifadeyi kabul edilebilir bulmuyoruz" dedi.

Kalın, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Putin ve Trump görüşmelerine ilişkin gazetecilere yaptığı açıklamada şunları kaydetti:

Kendi ulusal güvenliğimizi koruma konusunda gerekli tüm tedbirlerimizi alırız. Hangi terör örgütü olursa olsun Türkiye gerekli cevabı misliyle verir. Astana'da yapılacak çatışmasızlık bölgesine ilişkin üçüncü toplantı yapılacak. Cumhurbaşkanımızın Putin ile görüşmesinin nedeni buydu.Sürecin devamı olarak çatışmasızlık bölgelerinin uygulanması için bir çalışma yürütülüyor. Amacımızı çatışmaların durdurulması, insani yardımların ulaştırılması, siyasi sürecin geçişi.

'Yeni operasyon var mı?' sorularına ilişkin İbrahim Kalın, "Sınır güvenliği anlamında gerekli tedbirler her zaman alınabilir" dedi.

YPG'nin içinde olduğu hiç bir operasyonda yer almayız

Türkiye'nin Rakka operasyonu konusundaki tavrında bir değişiklik olmadığını vurgulayan Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü Kalın, şunları söyledi: 

"ABD'nin Rakka operasyonu bağlamında ya da DEAŞ terörüyle mücadele bağlamında YPG'ye verdiği desteği kabul etmemiz mümkün değil. Sayın Cumhurbaşkanı'mız da açık bir şekilde ifade etti. PYD/YPG'nin içinde olduğu hiçbir harekat ve operasyonda biz yer almayız. Bu pozisyonumuzda en ufak değişiklik söz konusu değil. Bu, Rakka operasyonu devam ederken de böyle Rakka operasyonu bittikten sonra da böyledir. Bu tür destekler, PKK terör örgütüne verilmiş bir destektir. Terörle mücadelede çifte standart uygulanması kabul edilemez. Gözetip, kolladığınız o terör örgütleri yarın gelir sizi de vururlar. Türkiye gibi NATO müttefiki ve terörle mücadelede en ön safta yer alan bir ülke olarak bizim böyle bir çifte standardı kabul etmemiz mümkün değil"