Cumhuriyetçi Senatör: Türk Büyükelçi Sınırdışı Edilmeli

ABD'nin Washington Büyükelçiliği önünde Kürt protestocuların darp edilmesi Amerikan gündeminden düşmüyor.

Cumhuriyetçi Senatör: Türk Büyükelçi Sınırdışı Edilmeli

Cumhuriyetçi Senatör John McCain, Türkiye’nin Washington Büyükelçisi’nin, Türk Büyükelçilik Konutu önünde Erdoğan destekçileri ve Erdoğan’ın koruma ekibinin Kürt protestoculara saldırmasının ardından Türk Büyükelçinin yaşanan olayların ardından sınırdışı edilmesini istedi.

Senato Silahlı Kuvvetler Komisyonu Başkanı McCain, “Büyükelçiyi Amerika Birleşik Devletleri’nden göndermeliyiz, böyle bir şey diplomatik olarak karşılıksız bırakılamaz,” dedi. McCain bu açıklamayı MSNBC televizyonuna yaptı. McCain, konunun yasal yollardan da takip edilebileceğini dile getirdi.

Salı günü Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın ziyareti sırasında Büyükelçilik Konutu önünde önce protestocularla ellerinde Türk bayrakları olanlar kavga etmiş, bir süre sona kavgaya Erdoğan’ın korumaları da katılmıştı. Olaylarda 11 kişi yaralanmış, 2 kişi de gözaltına alınmıştı.

Bu arada Amerika Dışişleri Bakanlığı’nın Avrupa ve Avrasya İşlerinden Sorumlu Yardımcısı Jonathan Cohen de yaşananları kınadıklarını belirtti.

Cohen, görüşlerini Ortadoğu Enstitüsü’nün düzenlediği panelde dile getirdi.

Cohen, “Büyükelçinin rezidansının önünde yaşanan olaylarla ilgili olarak biz şiddeti kuvvetli biçimde kınıyoruz. İnsanların barışçıl gösterilerini destekliyoruz, ve insanların seslerinin duyulmasına ihtiyaç olduğunu düşünüyoruz. Ülkemizde şiddete yer yok” dedi.

Panele katılan, Amerikan İlerleme Merkezi’nden Alan Makovsky de olaylara karışan korumaların Amerika’ya bir daha girişine izin verilmemesi gerektiğini söyledi.

Makovsky, “Bu tür hareketi tekrarlayanlar ya da ilk defa karışanlar ister Cumhurbaşkanı Erdoğan’la isterse Erdoğan’sız gelecekte Amerika Birleşik Devletleri ziyaretlerine dahil edilmemeli” dedi.