Washington Post'tan Erdoğan'a: Burada protestocuları tekme tokat dövemezsiniz

Washington Post'tan Erdoğan'a: Burada protestocuları tekme tokat dövemezsiniz

Bugün Washington Post gazetesinde editorial kurulu imzasıyla çıkan yazıda Salı günü Türkiye Büyükelçiliği konutu önünde Erdoğan korumaları ve taraftarlarının Kürt protestocularına saldırmaları sert bir dille eleştirildi. 

Yazının ilk satırlarında ironik bir dille Başkan Trump'ın Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ı çok iyi karşılaşmış olacak ki kendisini evindeymiş gibi hissederek haydutlarını barışçıl göstericilerin üzerine gönderdiği şeklinde bir ifade kullanıldı. Erdoğan'ın Türkiye'de muhalefeti boğmakta gösterdiği "başarı"sının kendi ülkelerinde de aynı şekilde davranabileceği anlamına gelmediği dile getirilerek bu davranışın kabıl edilemez ve müsamaha edilemeyeceğinin kendilerime gösterilmesi gerektiği yönünde hükümete çağrı yapıldı.

Üstelik ikinci kezdir Erdoğan'ın ABD'ye gelişinde rejiminden memnuniyetsizliklerini ifade etme cesareti duyanları taciz ettiği de hatırlatıldı. İlkinde, 2016 yılında Nükleer Güvenlik Zirvesi sırasında Brookings Enstitüsünde de korumaları göstericilere sert davranmış ve "istenmeyen" gazetecileri kovmaya kalkmıştı.

Yazıda ayrıca bunun mutlaka bir sonucunun olmalı denilerek Dışişleri Bakanlığının sert bir bildiri yayınlayarak Türk güvenlik görevlilerinin de katıldığı şiddet eylemlerinden kaygılı olduklarını ve bunların sert bir dille Türk hükümetiyle de paylaşıldığını ancak bunun yeterli olmadığı belirtildi ve "Bu şiddet eylemine karışan personel teşhis edilmeli, mümkünse cezalandırılmalı, şayet diplomatik dokunulmazlık zırhıyla korunursa da bu ülkeye bir daha alınmamaları gerektiği çağrısı yapıldı.