DDKD, sert bir açıklamayla Kürdistani İttifak’tan ayrıldı

Devrimci Demokrat Kürt Derneği (DDKD), yaptığı açıklama ile Kürdistani İttifak’tan ayrıldığını duyurdu.

DDKD, sert bir açıklamayla Kürdistani İttifak’tan ayrıldı

DDKD Genel Merkezi’nden yapılan açıklamada, ayrılma kararının nedeni olarak ittifakın “sadece seçim sürecinde bir propaganda aracı haline getirildiği” belirtildi.

Öte yandan açıklamada Kürdistan Demokrat Partisi-Türkiye (KDP-T) ve Kürt Demokratlar Platformu-Kuzey'in (PDK-Bakur) önemsenmediği aktarıldı.

Açıklamada şu ifadelere yer verildi:

“Seçim süreci ve seçim sonuçlarını değerlendiren yönetim kurulumuz, 2017’de kuruluşunda yer alıp günümüze kadar tüm çalışmalara özveri ile katıldığımız Kürdistani İttifak Çalışması’nın ulusal çıkarlar doğrultusunda kalıcı bir ittifak olmasını sağlama amacında olması gerekirken, sadece seçim sürecinde bir propaganda aracı haline getirildiği, özellikle 14 Haziran 2023 seçimlerinde ise ittifakın önemli partilerinden olan T-KDP ile PDK-Bakur seçim çalışmalarında, tanıtım aktivitelerinde olmaması bile önemsenmedi, neredeyse ittifakın kendisi yok sayıldı.

Dolayısıyla fonksiyonsuz bir ittifak durumuna getirildiği ve ittifakın tespit ettiği prensiplere uyulmadığından; gelecekte Kürdistani bir ittifakın yeni anlayış, karşılıklı saygı ve hukuku gözeten, güven sağlayıcı yeni ittifak organizasyonunun oluşturulması durumunda sorumluluktan kaçınmayacağımızı ilgili siyasi partilere Kürdistani İttifak Çalışması’ndan 14 Haziran 2023 tarihi itibari ile ayrılmış bulunmaktayız.”

Seçimler kapsamında Demokratik Toplum Kongresi (DTK), Demokratik Bölgeler Partisi (DBP), Yeşil Sol Parti, Halkların Demokratik Partisi (HDP), Azadi Partisi, Devrimci Demokrat Kürt Derneği (DDKD), İnsan ve Özgürlük Partisi (PİA), Kürdistan Komünist Partisi (KKP) ile Kürdistan Sosyalist Partisi (PSK) Diyarbakır’da bir araya gelerek “Kürt Özgürlük ve Demokrasi İttifakı” adıyla seçim işbirliği yapacaklarını duyurmuştu.

Kürdistan Demokrat Partisi-Türkiye (KDP-T) ittifakta yer almamıştı.

Devrimci Demokrat Kürt Derneği 2012 yılında kurulmuştu

Devrimci Doğu Kültür Ocakları’nın 12 Mart’ta kapatılmasının ardından 1977’de Diyarbakır’da Devrimci Doğu Kültür Derneği kuruldu.

Dernek zamanla Kürtlerin en büyük örgütlerinden biri haline geldi.

Büyük bölümü Kürt illerinde olmak üzere DDKD’nin 50 binin üzerinde üyesi bulunuyordu.

48 şubesi olan dernek 12 Eylül döneminde kapatıldı. Derneğin bazı eski üyeleri 2012 yılında aynı kısaltmaya sahip Devrimci Demokrat Kürt Derneği’ni kurdu.