DEM Parti, Diyarbakır için Leyla Zana'ya teklif götürdü

Adaylık için başvuruları 25 Aralık'a kadar uzatan DEM Parti, Kürt siyasetinin önemli figürü Leyla Zana'ya Diyarbakır için eşbaşkanlık teklifi götürdü.

DEM Parti, Diyarbakır için Leyla Zana'ya teklif götürdü

Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (DEM Parti), 31 Mart 2024 tarihinde yapılacak yerel seçimlerde Kürt siyasetçi Leyla Zana'yı Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi eşbaşkanlığı için aday göstermeyi düşünüyor. 

Rûdaw’ın kaynaklardan edindiği bilgilere göre, aday adaylığı başvurularını 25 Aralık'a kadar uzatan DEM Parti'nin Leyla Zana'ya Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi ile İstanbul Büyükşehir Belediyesi için teklif götürdü.

Ancak Zana'nın şu ana kadar olumlu veya olumsuz bir yanıt vermediği öğrenildi. 

DEM Parti yöneticilerinin önümüzdeki günlerde Leyla Zana ile bir kez daha görüşeceği belirtiliyor.

2018’de vekilliği düşürüldü

Ocak 2018'de Halkların Demokratik Partisi (HDP) Ağrı Milletvekili iken Zana'nın milletvekilliği devamsızlıktan düşürülmüştü.

Zana'nın 1 Ekim 2016 ile 30 Nisan 2017 tarihleri Genel Kurulun 212 birleşimine katılmadığı tespit edilmişti.

1991'de Meclis'te ilk kez Kürtçe yemin eden Leyla Zana, 1994 yılında "örgüt üyeliği" suçundan yargılandığı davada 15 yıl hapis cezasına çarptırılmıştı.

Zana 2004 yılında serbest bırakıldı ve 2011'de Diyarbakır'dan bağımsız milletvekili seçilerek yeniden Meclis'e girmişti.

Siyasi yasağının sona ermesinin ardından Zana 2015 yılında HDP'ye katılmıştı.

Kürt siyasetinin önemli figürü, siyaseti bırakıp Diyarbakır’ın Silvan ilçesine bağlı Bahçe köyünde inzivaya çekilmişti.

Sosyal medyayı da kullanmayan Zana’nın yaklaşık altı yıl aradan sonra Temmuz ayında ilk kez bir fotoğrafı yayımlanmıştı.