Diyarbakır'daki Newroz'da yüz binlerden barış ve özgürlük çağrısı

Türkiye'de Newroz bayramı Diyarbakır'da büyük bir kutlama ile sona erdi.

Diyarbakır'daki Newroz'da yüz binlerden barış ve özgürlük çağrısı

Diyarbakır'da yoğun hazırlıkların yapıldığı Newroz Meydanı'na yüz binlerce kişi akın etti. Kontrol noktalarındaki tüm engellere rağmen Newroz Meydanı rengarenk bayraklar ve ulusal kıyafetlerle süslendi. Taşınan pankartlarda hükümete 2013’teki barış sürecine dönme ve Dolmabahçe anlaşmasını yeniden yürürlüğe koyma çağrısında bulunuldu.

Diyarbakır'da sabahın erken saatlerinde yüz binlerce kişi yine Newroz ateşinin etrafında buluşmak üzere sokaklara döküldü. Kutlamaların finali ise en büyük katılımın sağlandığı Diyarbakır oldu.

Büyük kutlama için üst düzeyde güvenlik önlemleri alınırken, Diyarbakır’da 5-6 ilden ilave polis gücü sevk edildi. Dört kontrol noktasında da kapsamlı aramalar yapıldı. Polis, Kürdistan bayrakları ve yerel Kürt kıyafetleri giymiş kişilerin alana girmesine izin vermedi. Yaklaşık 300 kişi gözaltına alındı.

Kutlamalara katılan vatandaşlar duygularını dile getirdi:

Selim Demircan: “Kürt halkı, Kürdistan'ın dört parçası, partilerimizin hepsi bir olmalıdır. Birlik ve kardeşlik hepimiz için gereklidir. İran, Türkiye, Irak ve Esad… hepsi biz Kürtlerin birlik olmadığımızı biliyorlar ve bize saldırıyorlar.”

Alaaddin Güler: "(Oğlum)Tahir Elçi'nin öldürüldüğü gün doğdu. Adını Tahir koyduk. Ne Tahirlerimiz, ne Yılmazlarımız, ne Demirtaşlarımız bitmiştir. Bunları unutmuyoruz. Bakın bunlar atalarımızın kıyafetleri. Çocukları soydular. Kız kardeşimin çocuğu soyuldu, kıyafetleri çıkarıldı ve içeri girmesine izin verilmedi."

Kemal Aracan: "Kürdistan'ın dört parçasına sesleniyorum, birleşemezsek tek tek yenileceğiz.”

Medine Alakok: "Adalet istiyoruz, eşitlik istiyoruz, baskı istemiyoruz.”

Programın bitimine kadar polis ve halk arasında zaman zaman yaşanan gerginliğe rağmen Newroz meydanı yüz binlerce insanla doldu.

HDP Eş Genel Başkanı Pervin Buldan ile diğer parti ve kuruluşlardan çok sayıda milletvekili ve siyasetçi de kutlamada hazır bulundu. Yapılan konuşmalarda ulusal birliğe vurgu yapıldı. Meydanda bulunanlar da aynı talebi tekrarladı.

Pervin Buldan ve HDP’nin önde gelen yöneticileri de birlik çağrısında bulundu ve hükümeti demokratik cumhuriyet ve halkların kardeşliği yolunda adımlar atmaya çağırdı. Pervin Buldan, konuşmasında tüm sorunları çözmeye hazır olduklarını belirtti. Buldan, Dolmabahçe mutabakatı ve 2013'te Newroz'da okunan Abdullah Öcalan’ın mektubuna bağlı kaldıklarını sözlerine ekledi.

Kürt siyasetçi Ahmet Türk de, “Kürt halkı geleceği ve özgürlüğü için çalışmaya devam ediyor. Devlet, siyasi şahsiyetleri tutuklayarak, kayyum atayarak Kürt halkını çaresiz bırakmak istiyor ama biliyoruz ki Kürt halkı özgürlük mücadelesi veriyor” diye konuştu.

Konuşmaların ardından kutlamalar Kazo, Servet Kocakaya, Azad Bedran, Rojda ve Elenor'un konserleriyle devam etti.

Yüzbinlerce kişi Newroz'u büyük bir sevinç ve coşkuyla kutladı. Program sona erdikten sonra halk güvenlik önlemleri altında dağıldı.