HezKurd Sözcüsü Barış Celalî: 'Uluslar kendi dilini koruduğunda tarihte şerefle anılırlar'

Kürt Dil Hareketi’nin (HezKurd) başlattığı ve daha sonra Kürtçe Öğretmenleri İnisiyatifi ve Diyarbakır Eğitimi İzleme ve Reform Girişimi’in (DİERG), katıldığı Kürtçe Seçmeli Ders Kampanyası’nın etkileri gün geçtikçe artıyor.

HezKurd Sözcüsü Barış Celalî: 'Uluslar kendi dilini koruduğunda tarihte şerefle anılırlar'

Özellikle Kürt Dil Hareketi’nin (HezKurd) genç gönüllüler aracılığıyla başlattığı Kürt kitlelerinde Seçmeli Dersler için farkındalık yaratma ve tercih sırasında yaşanan sorunları yerinde tespit etme ve giderme çalışmaları büyük bir hızla devam ediyor. Son süreçte birçok kentten barolar, doğabilecek hak ihlalleri konusunda yardımcı olacakları konusunda beyanatta bulundular.

Kürt Dil Kampanyası’nın etkileri ve gidişatı hakkında HezKurd Sözcüsü Bariş Celalî BasNews’e şu şekilde değerlendirdi: “Kürtçe Seçmeli Ders Kampanyası çalışmalarımıza Kürt medyasının büyük desteği oldu. Diyebilirim ki, medyamızın bize ses olması böyle büyük ve ses getiren bir sonuç kazandırdı. Ayrıca başta Diyarbakır, Urfa, Van, Mardin, Şırnak, Batman, Siirt baroları olmak üzere, tüm değerli barolarımızın da desteği önümüzü açtı, hukuken bizi güçlü kıldı.

Yine saygın yayın evlerimiz Hivda İletişim, Avesta, Nûbihar, Peywend Yayınları ve Dengê Pirtûkan gibi dîjîtal kitap platformunun güçlü, kararlı, aktif katılımları, destekleri hem bize hem de sürece oldu. Yine çok değerli büyüğümüz, saygın ve bilge isim Sosyolog, yazar İsmail Beşikçi hocamız, İsmail Beşikçi Vakfı Eski Başkanı saygıdeğer İbrahim Gürbüz, saygı değer Xalid Sadinî, değerli hocamız akademisyen Abdullah Kıran ve adını saymakla bitiremeyeceğim çok değerli isimler bize hem büyük destek oldular hem de yol gösterici önerilerde bulundular.”

Barij Celalî açıklamalarını şu şekilde sürdürdü: “Ayırca Înîsîyatîfa Mamosteyên Kurdî ve onun değerli hocalarından Kenanê Nado bey ve bireysel performans olarak takdirimizi toplayan sayın Hudai Morsümbül bey de çok bu süreçte çok emek veriyor, enerji harcıyorlar. Bu çalışma ulusal bir reflekse dönüştü, birey ve kurumları aşarak genel bir ruha büründü. Bu sivil ve etkili ruhu korumak, sahip çıkmak her bireyin ve kurumun boyun borcudur. Kötü niyet sergileyecek kişi ve kurumlar, tarihi bir hataya düşeceklerdir. Sürecin sahiplenilmesi tarihi kazımalara vesile olacaktır.”

HezKurd Sözcüsü Barij Celalî yaşanan olumsuz hava muhalefetine rağmen Seçmeli Kürtçe Dersi Kampanyasının büyük bir istekle devam ettiğini belirterek şu ayrıntıları paylaştı: “Biliyorsunuz, kar yağışı ve hava muhalefeti nedeniyle ulaşım ve iletişim alanında sorunlar yaşıyoruz. Ama çalışmalarımız devam ediyor. Halihazırda 50 bin broşür farklı illerde dağıtım için bekliyor. Bazı illerimizde, broşür dağıtımı için gönüllüler bize ulaşıyor. Bu durum bizi çok mutlu ediyor ve çalışmalarımıza motive olmamızı sağlıyor. Iğdır için 5 bin, Batman için 3 bin, Viranşehir ilçesi için 3 bin, Bingöl için 3 bin, Urfa Merkezi için 3 bin, Bitlis için 2 bin, Muş için 2 bin Ve Hakkari için 2 bin broşür dağıtıma hazırlanmış durumda. Bununla birlikte, İstanbul ve ilçeleri, Balıkesir ili ve Şırnak'ın köyleri için de broşür dağıtım talebi bize ulaşmış durumda.”

Barış Celalî açıklamasının sonunda şunları belirtti: “Elimizden geldiğince taleplere cevap olmaya çalışıyoruz. Hava muhalefeti engel olmaz ise, önümüzdeki günlerde ikinci dalga olarak tekrar sahalarda olacağız.

Kollektif bir irade ortaya çıkmış durumda, bu ruhu, bu iradeyi dilimizin geleceği ve menfaati için kullanmak zorundayız. Dil bir ulusun kendisidir, uluslar dilini koruduğu sürece tarihteki şerefli yerini alır ve korurlar.”

 

Basnews