Mahkemeden ilginç sorular

Mahkemeden ilginç sorular

Urfa’da 28 siyasetçi ve sendikacının yargılandığı dava devam ediyor. Davada yargılananlara, ‘DTK yapılanmasını biliyor musunuz? Ekoloji nedir? Facebook hesabınız var mı? Urfa Ses binası nerede?’ gibi sorular yöneltildi

Kuzey ve Doğu Suriye’ye operasyonun başladığı 9 Ekim 2019 tarihinde Urfa’da gözaltına alınıp tutuklanan 28 kişinin “Örgüt Üyesi olmak” ve “Örgüt propagandası yapmak” iddiaları ile açılan davanın ilk duruşması Urfa 5’inci Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülüyor.

Urfa T Tipi Cezaevi kampüsündeki duruşma salonunda görülen duruşmada, tutuklu sanıklar hazır edildi. Duruşmayı tutuklu aileleri, Halkaların Demokratik Partisi (HDP) Urfa Milletvekilleri Ayşe Sürücü, Ömer Öcalan, Nusrettin Maçin, Demokratik Toplum Kongresi (DTK) divan üyeleri Hüseyin Kaya ile Zeynep Demir, SES Eş Genel Başkanı Gönül Erdem, Eğitim Sen Kadın Sekreteri Derya Yolcu, kentte bulunan Sivil Toplum Örgütleri temsilcileri takip etti.

Duruşma 24 tutuklu ve ara duruşmada serbest bırakılan 4 tutuksuz yargılanan siyasetçi ve sendikacının kimlik tespiti ile başladı.

Dava dosyasında yargılanan 28 siyasetçi ve sendikacıya mahkeme tarafından, “Birbirinizi tanıyor musunuz?, DTK yapılanmasını biliyor ya da bağınız var mı?, Urfa SES binası nerede? Facebook hesabınız var mı?, DTK binasında ele geçirilen listede neden isminiz var?, HDK’yi biliyor musunuz?, Ekoloji nedir” gibi sorular soruldu.

Tek tek savunma yapan siyasetçi ve emekçilerden HDP Birecik Belediye Meclis Üyesi Halil Sarıkaya, DTK’nin 2007’de kurulduğunu, 700 delegesi ve eşbaşkanları olan yasal ve meşru bir kongre olduğunu belirterek, kendisine yöneltilen “sen Diyarbakır’daki toplantıya katıldın mı?” sorusuna şu cevabı verdi: “Ben hasta olduğum için toplantıya katılamadım. Şayet hasta olmasaydım katılırdım” dedi.

2016 tarihinde Cizre bodrumlarında katledilen Mehmet Yavuzel’in annesi Hanım Yavuzel, savunmasında tahliye talebinde bulundu. Kendisine yaşamını yitiren oğlu ile ilgili soruya ise şöyle cevap verdi: “Benim oğlum DBP parti meclis üyesiydi. 2015 tarihinde Cizre bodrumlarında şehit edildi” dedi.

Eğitim Sen Urfa Şubesi yöneticilerinden Leyla Mumin ise, dosyada yer alan suçlamaların gerçeği yansıtmadığını, yaptığı çalışmaların sendikal çalışmalar olduğunun altını çizerek şöyle devam etti: “Açlık grevindeki çocukları için HDP ilçe binasında annelerin yaptıkları eylemi ziyaret ettik. Biz sendika olarak yaşamı ve yaşatmayı esas alan bir kurumuz. Dolayısıyla açlık grevi eylemlerinin kritik bir seviyeye ulaşması bizler açısında da vahim bir durumdu. Biz de orada bulunan aileleri ziyaret ettik. SES binasına birçok kez gitmişimdir. Ve bu çok normaldir” dedi.

Duruşmada şu ana kadar 16 kişinin ifadesi alındı. Geriye kalan 12 kişinin savunmasının bugün tamamlanması bekleniyor. İfadelerden sonra mahkemenin avukat savunmaları ve karar için yarın sabaha kadar ara vermesi bekleniyor.