Wikipedia yasağının nedeni Kürtler mi?

Dünyanın tüm dilleri ve Kürtçe'nin tüm lehçelerinde yayın yapan, dünyanın en büyük internet ansiklopedisi Wikipedia'nın Kürtler tarafından sık sık kaynak olarak kullanımının yasağa yol açtığı iddia ediliyor.

Wikipedia yasağının nedeni Kürtler mi?

Wikipedia ile Türk yetkililerinin yazışmaları uzun süredir devam ediyordu. Kürt kullanıcıların kendi doğrularını bu ansiklopediye kaynakları ile yazması, Türkiye tarafından zararlı ve terörist girişimler olarak kabul edildi. Ancak Wikipedia yönetimine göre bu girişim verilerin özgürce yayınlanması, insan hakları gerekliliği olarak görülüyordu. Bu sebeple Wikipedia, bu tür içerikleri kaldırma konusunda yanaşmadı.<h3>Türkiye'nin şartı</h3>

Uzun süredir, çeşitli sosyal medya şirketleri ve internetin yayın organları ile de temaslarını yoğunlaştıran Türkiye, uluslararası sitelerin Türkiye'de temsilcilik açmasını, uluslararası hukuka uygun davranmasını ve mahkeme kararlarını uygulamasını istiyor.

Yetkililer tarafından yapılan açıklamaya göre Türkiye'nin kendisinden istediği ve içeriğinde mahkeme kararları da olan düzenlemeleri yaptığı takdirde yeniden açılacağı vurgulandı.

Wikipedia nedir?
Kurucularından, Jimmy Wales, Wikipedia'yı, "Dünya üzerindeki her insana kendi dilinde, en üst kalitede, bedava bir ansiklopedi oluşturma ve dağıtma uğraşısı" olarak tanımlamaktadır. Wikipedia sözcüğü, wiki ve pedi kelimelerinin birleşiminden oluşur. "Wiki", Hawaii dili'ndeki "wiki wiki" (hızlı veya bilgi amaçlı) sözcüğünden türetilmiştir. "Pedi" ise, Antik Yunan Medeniyeti'nde "kapsamlı kültürel eğitim sistemi" anlamına gelen paideia kelimesinden gelmektedir.