Demirtaş: Kürt sorunun çözümünde en önemli nokta demokratikleşme; silahlar bırakılmalı
Kobanê Davası'nda savunmasına devam eden Eski HDP Eş Genel Başkanı Demirtaş, "Ders çıkardık" diyerek çözüm süreci mesajı verdi: Süreci bozan Türkiye Cumhuriyeti'dir. Tekrar çözüm süreci yaşanacaksa taraflar güvence altına alınmalıdır.
Halkların Demokratik Partisi (HDP) eski Eş Genel Başkanları ve Merkez Yürütme Kurulu (MYK) üyelerinin de aralarında bulunduğu 18’i tutuklu 108 kişi hakkında açılan Kobane Davası, Selahattin Demirtaş'ın savunmasıyla devam etti.
Kobane Davası'nda savunmasına devam eden Eski HDP Eş Genel Başkanı Demirtaş’ın, savunmasından öne çıkanlar şöyle:
'Kürt olduğumuz için yargılanıyoruz'
‘’…Duyuyorum birileri diyor ki 'Demirtaş Kürt, Kürdistan demeye başlamış. Dikkatinizi çekerim kaç yıllık konuşmalarından yargılanıyorum. Ben bunları yeni söylemedim. Azerbaycan değil Kürdistan dediğim için yargılanıyorum. Yoksa ben Soma Katliamı ile ilgili de konuşmuşum, çok da sert eleştirmişim neden onlardan yargılanmıyoruz. Savunmamın başından beri dediğim gibi Kürt olduğumuz için, savunduğumuz için yargılanıyoruz.
'O 'W' kolay kazanılmadı'
Tarihi tutanaklara kayıt olsun diye söylüyorum. SEGBİS dökümünü hazırlayacak arkadaşa söylüyorum; ben Newroz derken ‘W’ ile söylüyorum. Kürtçe olarak. ‘Nevroz/Nevruz’ olarak geçtiğini görüyorum. Biz Newroz dediğimiz için yargılanıyoruz. O ‘W’ kolay kazanılmadı. Tarihi tutanaklara kayıt olsun diye söylüyorum.
'Türklüğün var olmaz tezi Kürdün inkarı üzerine kurulmuştur'
Davutoğlu'na PYD ile görüşün demişim. Fırat geçilmeyecek diyorlardı. Geçildi. Demek ki benim (önerdiğim) yol daha mantıklıymış, görüşüle bilinirdi. Hükümetin Suriye politikasını eleştirmişim, savcıyı neden ilgilendirir? Bir siyasi parti başkanı ülkenin dış politikasını eleştirmiş, savcıya ne oluyor? Suçlamayı kabul etmiyoruz. PYD ile görüşülmesini, uzlaşma sağlanmasını savunuyorum. Bir Kürt olarak bundan ben de etkileniyorum. Esad ile görüşülmesine, Biden ile görüşülmesine ses çıkaran olmuyor. Kürtlerin temsilcileri ile tokalaşılmasında tüyler diken diken oluyor. Herkes ile görüşüyorlar, Taliban ile de görüştüler. Savaş olan her ülkeyle ile görüştüler. Kürtler hariç. Bir Kürtler ile görüşülmedi. Bunu da sadece Erdoğan böyle düşünmüyor. Siyasetçisi, aydını, akademisyeni hepsi. Akademisyenlerin de hepsini barış dedikleri için ihraç ettiler. Kalanlar da böyle düşünüyor işte. Blinken silah veriyor ama tokalaşınca sorun yok. Ama PYD ile görüşmüyorlar. Çünkü Türklüğün var olma tezi Kürdün inkarı üzerine kurulmuştur, Amerika’nın inkarı değildir. Onlarla görüşme bu temelleri sarsmaz. (Konu ne olursa olsun içinde Kürt geçince) Türk'ün varlığı, devletin bekası sarsılıyor.
'Önce silahların bırakılması gerek'
Bir diğer nokta siyasetçi dilinde de şiddet kullanmamalıdır. Siyasetçi küfür ve şiddet içermeyen bir dil kullanmalıdır. Kürt sorunun çözümünde en önemli nokta demokratikleşmedir. Savaş ortamlarında bunu yapmak elbette zordur. Önce silahların bırakılması gerekmektedir.
'Tekrar çözüm süreci yaşanacaksa taraflar güvence altına alınmalı'
Silahların nasıl bırakılacağı tarafların uzlaşısına göre şekillenebilir. Silahların susması ve bırakılmasında demokratikleşmenin yolları kurulmalıdır. (Çözüm) Süreci bozan Türkiye Cumhuriyeti'dir. Tekrar -çözüm- süreci yaşanacaksa taraflar güvence altına alınmalıdır. Bizim önceki süreçlerden çıkardığımız derstir.’’
Demirtaş ayrıca Kürt sorununun çözümüne ilişkin önerilerde bulundu. Demirtaş’ın sıraladığı öneriler şöyle:
- Silahlı mücadeleye son verilmesi yönünde adımların atılması
- Demokratik siyasetin önündeki tüm engellerin kaldırılması
- Kürt sorununun laik çözüm yeri Meclis'tir. Tüm partiler sorumludur.
- Kürt sorununun çözümünde ana dilini özgürce kullanması, tarihi ve kültürünü örgütleyebilmesi için anayasal güvence
- Yaşadığımız acılar ve bunun sebebi suçlarla yüzleşilmesi
- Resmi ideoloji dayatmasından vazgeçilmesi ve eleştirel pedogolojik eğitime geçilmesi
- Kürt sorunun cezaların düşürülmesi TMK kaldırılması