Diyanet'ten 'Kürtçe Hutbe' talebine cevap

HEZKURD, internet sitesinde Kürdçe'ye yer vermeyen Diyanet İşleri Başkanlığı'na başvurdu. Diyanet İşleri Başkanlığı başvuruya, "Dil havuzunu geliştirme çalışmaları devam etmekte" yanıtını verdi.

Diyanet'ten 'Kürtçe Hutbe' talebine cevap

Kürt Dili Hareketi Derneği Başkanı (HEZKURD) Başkanı Suphi Özgen, Diyanet İşleri Başkanlığı'na Kürdçe'yle ilgili yaptığı başvurunun yanıtını kamuoyuyla paylaştı.

Özgen, sosyal medya hesabından Kürtçe ve Türkçe yaptığı açıklamada şu ifadeleri kullandı:

"Geçtiğimiz ay internet sitesinde 8 dil ile dijital hutbe uygulamasını duyuran Diyanet İşleri Başkanlığı ülkemizin en fazla konuşulan 2. dili ve nüfusumuzun yarısını oluşturan biz Kürtlerin dili Kürtçeye yer vermemişti. Biz de rahatsızlığımızı aktarmış; hem dijitalde Kürtçe hutbeye de yer verilmesini hem de Kürtlerin çoğunluk ve yoğunlukta yaşadıkları yerlerde fiili Kürtçe din hizmetlerinin verilmesini talep etmiş idik. Tarafımıza iletilen cevabi yazıda “meşkûr tercüme dil havuzunu geliştirme çalışmaları devam etmektedir” denilmektedir. Konunun takipçisi olacağız. Biz tüm kamu hizmetlerinde Kürtçenin etkin kullanılmasını talep etmekteyiz, sizler de talep edin."

Diyanet İşleri Başkanı Ali Erbaş, geçtiğimiz ay Cumhurbaşkanlığı Dijital Dönüşüm Ofisi işbirliğiyle gerçekleştirilen çalışma kapsamında, cuma ve bayram hutbelerinin 8 dil seçeneği ile e-Devlet Kapısı'nda yer alacağını açıklamıştı.

Dil seçenekleri arasında Türkçe, Arapça, Almanca, Fransızca, İngilizce, İspanyolca, İtalyanca ve Rusça yer aldı.

Ancak Kürdçenin seçenekler arasında yer almaması geniş bir kesimin tepkisine yol açmıştı.