Kerkük’te Kürt mahallesi askerlerin ablukası altında

Güney Kürdistan'ın Kerkük kentindeki Newroz mahallesinde askerlerin evlerine el koyma girişimine direnen Kürtlerin çadırına dün gece saldırı düzenlendi. Polis aracının yanı başında yaşanan olayda yaralanan olmadı.

Kerkük’te Kürt mahallesi askerlerin ablukası altında

Kerkük’te Kürdlerin yaşadığı Newroz Mahallesi bir haftadan bu yana Irak askerlerinin ablukası altında. Kürdlerden evlerini boşaltmalarını isteyen askerler bazı evlerin önüne nöbetçi dikmiş. Kentte dün gece askerlere direnen Kürd eylemcilerin çadırına saldırı düzenlendi. Polis aracının yanı başında yaşanan olayda yaralanan olmadı.

Irak Ordusu bir haftadır Newroz Mahallesinde Kürdlere ait evlere el koymaya çalışıyor. Iraklı üst düzey yetkililer askerlere “geri çekilin” emri verdi ancak ne bu talimatı dinleyen, ne de eylemcilerin taleplerini dikkate alan kimse yok.

Irak ordusu 16 Ekim 2017’deki olaylarının ardından özellikle Newroz Mahallesindeki Kürdlere evlerini taşımaları için baskı yapıyor. 172 ailenin yaşadığı Newroz'daki 122 eve el koyma girişimine karşı başlatılan oturma eylemi devam ediyor.

Evine el konulduğu için direnen Dana Ahmed, askerler tarafından gözaltına alındıktan sonra serbest bırakıldı. Ahmed’in evinin kapısında şimdi askerler nöbet tutuyor.

Rûdaw’a konuşan Dana Ahmed, "Çoluk çocuğumuzu zorla evden çıkardılar. 2-3 kez yanlarına gittim. Ellerinde bir şey olmadığını, operasyonun komutanın emri ile gerçekleştirildiğini söylüyorlar. Şimdi Irak askeri evime giriyor ve onları korumak için iki polis arabası da kapıda duruyor" dedi.

Irak ordusu vatandaşların evlerinin bulunduğu mahallenin Irak Savunma Bakanlığı'na ait olduğunu iddia ediyor.

Mahallede Kürdlere ait arazi üzerinde Baas rejimi tarafından konut inşa edilmiş, bu konutlar rejime yakın kişilere verilmişti. 2003 yılından sonra Kerkük’ten sürgün edilen aileler kente dönmüş ve bu konutlara yerleşmişti.

Irak Parlamentosu Başkan Yardımcısı Şaxewan Abdullah, "Irak Başbakanı Muhammad Şiya Sudani ile konuştum, o da İçişleri Bakanlığı'na askerlerin Newroz Mahallesi’nden çekilmesi talimatını verdi” dedi.

Irak Adalet Bakanı Halid Şivani de Başbakan Sudani ile Savunma Bakanı ile de görüştüklerini ve askerleri oradan çekme talimatı verdiklerini söyledi. Ancak talimat şu ana kadar da uygulanmış değil.

İşgal nedeniyle Newroz mahallesi sakinleri greve başladı. Aileler, "İşgal edilen evlerimize yüksek rütbeli askerler yerleştirilecek” diyor.

Greve, Newroz Mahallesi’ne komşu olan Arafe Mahallesi sakinleri de destek veriyor. Mahalle sakinlerinden Ferhad Xoşnaw, tapularına el konulması halinde hiç bir resmi işlem yapmayacaklarını söyledi.

Öte yandan el koyma girişimine karşı başlatılan oturma eylemine dün gece saldırı düzenlendi. Kimliği bilinmeyen bir kişinin, Irak ordusunu protesto eden eylemcilerin çadırına ateş açtığı belirtildi.

Rûdaw’ın elde ettiği güvenlik kamerası görüntülerinde, eylemcilerin çadırın dışında oturduğu görülüyor. Ancak çadırın dışında polis aracının ve silahlı yetkililerin bulunmasına rağmen eylemcilere doğru ateş açılıyor.