Demirtaş’ın duruşması ertelendi: Mahkeme, AİHM kararının tercümesini istedi
Edirne Cezaevi'nde tutuklu bulunan eski Halkların Demokratik Partisi (HDP) Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş’ın ‘tutuksuz’ yargılandığı ana davasının duruşması bugün Ankara 19. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görüldü. Mahkeme duruşmayı 14 Nisan’a erteledi.
Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nin (AİHM) “Derhal serbest bırakılmalı” yönündeki kararının ardından ilk kez hakim karşısına çıkan Selahattin Demirtaş, savunmasını Ses ve Görüntü Bilişim Sistemi (SEGBİS) üzerinden yaptı.
Mahkemeyi siyasi faaliyet yürütmekle eleştiren Demirtaş, “Bu yargılamada Anayasa değil seçim kanunu uygulayalım. Tek adam diktatörlüğünün kurulmasına yardımcı oldunuz. ‘Biz Anayasa'yı ve AİHM kararını tanımıyoruz, takmıyoruz' diyorsunuz” ifadelerini kullandı.
Kimlik tespitinin ardından, Mahkeme Başkanı dava konusu olan fezlekeleri okumaya başlarken, Demirtaş’ın avukatı Mahsuni Karaman, AİHM Büyük Dairesi’nin 22 Aralık 2020’de verdiği “Derhal serbest bırakılsın” kararını hatırlattı.
Karaman, “AİHM kararını dikkate almadan duruşmaya devam edeceğiniz anlaşılıyor. Ancak ben sizden AİHM’nin kararını da zapta geçirmenizi beklerdim ama siz fezlekeleri okuyorsunuz hiçbir şey olmamış gibi” ifadelerini kullandı. Mahkeme Başkanı ise ‘taleplerini sonra iletmesini’ söyleyerek fezlekeleri okumaya devam etti.
Demirtaş da savunmasını, AİHM’in kararı üzerinden kurdu. Avukatı Karaman’a paralel şekilde mahkeme heyetinin kararı zapta geçirmemesine tepki gösteren Demirtaş, “Mahkemeyi cesaretinden dolayı tebrik ediyorum. AİHM bu çabalarınızı tescil etti. Biz HDP’liydik. Partinin Eş Genel Başkanlarıydık. Açık siyasi kimlikle siyaset yürüttük. Kendimizi gizlemedik. Siz de siyasi faaliyet yürüttünüz. Ama gizleme gereği duydunuz. Bu bir yıldır duruşmaya çıkamadım. Bu bir yıllık süre zarfında Anayasa Mahkemesi Haziran 2020’de sizin hakkınızda ‘hak ihlali’ kararı verdi. AİHM en ağır hak ihlali kararı verdi. Avukatım da buna dikkat çekmek istedi. Ancak bu süre zarfında sanki hiçbir şey olmamış gibi bugüne kadar yürüttüğümüz faaliyet neyse onu yapalım diyorsunuz. Ama bu bizim açımızdan geçerli değil. Ulusal ve uluslararası mahkemenin verdiği ağır kararlar var. Bu nedenle o kararın zapta geçmesini beklemek bizim hakkımızdır” diye konuştu
“Siyasi faaliyet yürütüyorsunuz”
Mahkemeyi ‘siyasi faaliyet yürütmekle’ eleştiren Demirtaş, şu ifadeleri kullandı:
“Bu yargılamada Anayasa değil seçim kanunu uygulayalım. Siz desteklediğiniz partilerin iktidara gelmesi için aleni siyasi faaliyet yürütüyorsunuz. Sistemin değişmesine yardımcı oldunuz. Tek adam diktatörlüğünün kurulmasına yardımcı oldunuz. Biz Anayasa'yı ve AİHM kararını tanımıyoruz, takmıyoruz' diyorsunuz. Siyasi sözcüleriniz Erdoğan, Bahçeli ve Soylu söylüyor, siz de bunun gereğini yapıyorsunuz. İktidar uğruna kendinizi feda etmeyin. İktidar bu seçimde yüzde 99 değişecek. Mecliste yargı komisyonuna çağrılacaksınız. Hakkınızdaki dosyalarımızı sonraki parlamento size soracak. And olsun, hukuk önünde bana yaptığınız her şeyin hesabını soracağım. Size durumumuzu anlatayım. Siz üç hakim ve bizler Ankara’da Atakule’nin altında oturmuş ve ‘Atakule var mıdır yok mudur’ tartışması yapıyoruz. Bizi aptal yerine koymanıza izin vermeyiz. Atakule vardır. ‘Bugünkü siyasi atmosferde bu yargılamayı bağımsız sürdürme imkanımız yok. Dolayısıyla bu yargılamayı seçimlere kadar durduruyoruz, Temmuz 2023’e duruşma günü veriyoruz’ dersiniz. Dünya tarihine geçersiniz.”
“Reddi hakim talebinde bulunuyorum”
Selahattin Demirtaş, “Dosyayı erteleyip Bahçeli’ye de selam çakın bakalım, o sizin selamınızı alacak mı? Dokunulmazlıkların kaldırılması Anayasaya aykırı olduğu için AİHM kararında da bu durum tespit edildiğinden bu maddenin iptali için AYM’ye başvurmanızı istiyorum. Eğer umursamıyor ve seçime kitlenmiş durumdaysanız size fırsat vereyim. Ankara 22. Ağır Ceza Mahkemesi’ndeki dosyamı da bu davayla birleştirin. Burada daha iyi bir seçim kanunu uygularsınız. Bunları da yapmazsanız ‘reddi hakim’ talebinde bulunuyorum” dedi.
Mahkemeye heyeti, Demirtaş’ın taleplerinin alınmasının ardından duruşmaya ara verdi. Aranın ardından duruşma, 14 Nisan’a ertelendi. Mahkeme, AİHM kararının Türkçeye tercüme edilmesini talep etti.