DEVA Partisi üyesi: Kürt meselesinin çözümü için önce reformlar yapılmalı

DEVA Partisi üyesi: Kürt meselesinin çözümü için önce reformlar yapılmalı

Ali Babacan liderliğinde kurulan Demokrasi ve Atılım Partisi (DEVA) Kurucu Üyesi Ahmet Fark Ünsal, uluslararası sözleşmeler ve Avrupa Birliği’nin yerel yönetimler şartı gibi konuları referans alarak Kürt meselesini çözmeyi planladıklarını söyledi.

K24’e konuşan Ünsal, DEVA Partisi’nin anadil hakkı, Kürt meselesi ve Kürdistan Bölgesi’ne yaklaşımını değerlendirdi. 

“Kürt meselesinin çözümü için ilk önce Türkiye’de çoğulcu demokrasi, kurumsal özerklik, kuvvetler ayrılığı gibi reformların yapılması gerektiğini” vurgulayan Ünsal, şunları söyledi:

“Kürt meselesi Türkiye’nin en önemli sorunudur. Ayrıca ülkede birikmiş çözülmeyi bekleyen birçok mesele var. Bu sorunların çözümü için parti olarak yapısal reformlarımız var. Biz Türkiye’yi başkanlık rejiminden kurtarıp parlamenter demokrasiye geçmek istiyoruz. Kuvvetler ayrılığını çok güçlü bir şekilde tutmak istiyoruz. Basın özgürlüğünü önemsiyoruz. Bunlar bir devletin olmazsa olmaz koşullarıdır. Çoğulcu demokrasi, kurumsal özerklik, kuvvetler ayrılığı gibi temel reformlarını yaptıktan sonra Türkiye’de sorunları daha rahat konuşabilir hale gelecek.

Bu tür temel problemler halledildikten sonra, Kürt meselesi de çok rahat bir şekilde çözülebilecek ve Türkiye’de bir mesele olmaktan çıkacaktır. Çünkü sorunlarımızı çok rahat konuşabileceğimiz bir ortam oluşacak. Şu anda meselelerimizi konuşamıyoruz çünkü bir kişi bütün sistemi kilitleyebiliyor. Buna keyfilik rejimi olarak adlandırılabilir.”

“Referans; Uluslararası Sözleşmeler Ve Avrupa Birliği”

DEVA Partisi’nin uluslararası sözleşmeleri ve Avrupa Birliği’nin yerel yönetimler şartı gibi konuları referans aldığını vurgulayan Ünsal şunları dile getirdi:

“Temel olarak uluslararası sözleşmeleri ve Avrupa Birliği (AB) yerel yönetimler şartı gibi konuları referans ettiğimizi programımızda ifade ettik. Büyük ölçüde Kürt meselesinin ifade etmekte kullanılan anadil hakkı ve yerel yönetimlerin güçlendirilmesi sorunlarını demokratik reform sürecinin içerisinde çözeceğimizi taahhüt ettik parti programında. Tabi bunlar zaman alabilir. Ama hedefimiz budur. Türkiye demokratik bir yapıya kavuşursa bugün sorun olan birçok şey mesele olmaktan çıkacaktır. Türkiye’nin temel sorunu esasında demokratikleşme sorunudur. Bu da siyasi kararlılıkla çözülecek bir konu.”

Anadilde Eğitim Hakkı

Ünsal, “Kürtçe’nin Kürtler için anadil konusunda, Türkçe’nin de resmi dil meselesinde Türkiye’nin tartışılamaz birer meselesi olduğunu” belirterek şu değerlendirmeyi yaptı: 

“Kürtçe anadil hakkı zaten Kürtlerin hakkıdır ve bunun tartışılacak bir tarafı yok. Anadilde eğitimi bir pedagojik gereklilik olarak görüyoruz. Biz parti olarak anadilde eğitimin pedagojik bilimsel ihtiyaçların bir gereği olarak nasıl yapılacaksa o şekilde parti programına aldık. Türkçe ise resmi dil meselesi, Türkiye’de zaten tartışılmıyor. Nihayetinde Türkçe 84 milyon vatandaşın üzerinde ortaklaştığı ve herhangi bir tartışmanın da olmadığı bir dildir.”

Partinin Kürdistan Bölgesi’ne Yaklaşımı Nasıl?

Ünsal, DEVA Partisi’nin Kürdistan Bölgesi'ne dönük yaklaşımını da şöyle anlattı: 

“Kürdistan Bölgesi, Irak Anayasası’nın bir parçası, Türkiye’nin de komşusu... Federasyonla mı konfederasyonla mı üniter bir sistemle mi yönetileceğine karar verme hakkı öncelikle ülkede yaşayan insanların kararıdır. Irak Anayasası Irak’ta federatif bir yapı öngörmüş ise bu anayasanın yapılarında biri olan Kürdistan Bölgesi’nin meşruiyetini tartışmak bize düşmez. Ayrıca Kürdistan Bölgesi Türkiye’nin çok önemli ticaret partneridir. İlişkilerin daha da geliştirilmesini önemsiyoruz.”

“Başka Partilerden Bize Katılmak İsteyenler Var”

DEVA Partisi'nin ne zaman Meclis’e temsilci olarak gireceği konusunda Ünsal şöyle dedi:

“Biliyorsunuz Meclis’te bir milletvekilli (Mustafa Yeneroğlu) arkadaşımız var. Tabi seçimler ne zaman olur onu bilmiyoruz. Şu anda başka partilerden gelecek arkadaşlar olursa, onların partiye kabulüyle ilgili nasıl bir süreç yaşanacak henüz bilmiyorum. İleride eğer böyle bir talep olursa bu değerlendirmek şuanda biraz erken olduğunu düşünüyorum.”

“Başka partilerden DEVA Partisi’ne insanların katılmasını bekliyor musunuz?” soruna Ünsal, “Tabi, birçok talep var birçok yerden ve partiden gelmek isteyenler var. Onların kabulüyle ilgili süreç sadece DEVA Partisi değil, Türkiye’deki genel siyasi atmosferini de bir şekilde etkileyeceği için onların durumu Sayın Genel Başkan ve parti yönetiminin karar vereceği siyasi bir tercih olacak” yanıtını verdi.