Deyrizor'da DSG ile Arap aşiretler arasındaki çatışmalar şiddetleniyor

Demokratik Suriye Güçleri’nin Suriye’nin Deyrezor kentinde başlattığı operasyon sürerken bölgede yaşanan çatışmalarda hayatını kaybedenlerin sayısının 34’e yükseldiği belirtiliyor.

Deyrizor'da DSG ile Arap aşiretler arasındaki çatışmalar şiddetleniyor

Demokratik Suriye Güçleri (DSG) geçtiğimiz Pazar günü Deyrezor kırsalında “Güvenliği Güçlendirme” adıyla bir operasyon başlatmıştı. DSG operasyonun IŞİD üyeleri ve uyuşturucu tacirlerine yönelik düzenlendiğini duyurmuştu.

Pazar akşamı Haseke’de düzenlenen operasyonda da Deyrezor Askeri Meclisi Komutanı Ahmed Ebu Hewla (Ahmed El Xebil), DSG tarafından tutuklanmıştı.

Bunun üzerine Deyrezor Askeri Meclisi içerisinde Ebu Hewla'ya taraftarları DSG ve İç Asayiş’e ait noktalara saldırmaya başladı.

Suriye İnsan Hakları Gözlemevi (SOHR), Deyrezor kırsalında Ebu Hewla taraftarları ile DSG arasında çatışmaların devam ettiğini bildirdi.

Derezor'un doğusundaki Cedid İkedat ve Rubeyda ilçelerinde aşiret mensdupları DSG mevzilerine saldırı düzenlediği belirtildi.

SOHR, çatışmaların 5’inci gününde 11 DSG üyesi ile Deyrezor Askeri Meclisi üyesi 20 silahlı aşiret mensubu ve 3 sivilin hayatını kaybettiğini duyurdu.

DSG dün yaşamını yitiren İdlib nüfusuna kayıtlı 5 savaşçısının kimlik bilgilerini açıklamıştı.

Aşiretlerden çağrı

Bölgede gerginliğin tırmanması üzerine bölegdeki aşiretlerden İkedat aşrieti Şeyhi Şeyh Misab el-Hifil, bir ses kaydı yayımladı.

Şeyh el-Hifili, "Aşiret gençlerinden sakin olmalarını, fitne ve fesada uymamalarını, kan dökmemelerini istiyorum. Dışarıdakiler bizim içinde bulunduğumuz bu durumdan faydalanmasın. Tüm aşiretlerden yabancıların yönlendirdiği bu plana karşı çıkmalarını rica ediyorum. Deyrezor Askeri Meclisi Komutanlığı topraklarına ve halkına sadık kalmalı" dedi.

Bölgenin büyük aşiretlerinden Cibur aşireti ileri gelenlerinden Fewaz El Zewbe de DSG’ye destek vererek aşiretlerin bu çatışmanın bir parçası olmadığını söyledi.

Bagare aşireti şeyhi Şeyh Hacim el Beşir de, "Aşiretimiz fitneye uymamalı ve dışarıdan gelenlerin işlerimize karışmasına izin vermemelidir” şeklinde çağrı yaptı

Kürt esirleri öldürürüz

DSG bünyesinde yer alan Deyrezor Askeri Meclisi dün “bölgedeki halka karşı suç işlemesi ve uyuşturucu kaçakçılığı yapması” nedeniyle Ahmed Ebu Hewla’yı meclis komutanlığı görevinden aldıklarını duyurdu.

Öte yandan Ebu Hewla’nın kardeşi Ethem El-Xebil görüntülü bir mesaj paylaşarak açıkça ellerindeki Kürt esirleri infaz etmekle tehdit etti.

El-Xebil, "Ben ülke topraklarındayım, Deyrezor'dayım. Eğer Meclis üyesi tutuklular ve komutanları serbest bırakılmaz ise Kürt esirleri idam edeceğim" dedi.

Deyrezor'daki gelişmelerin ardından DSG ve Koalisyon komutanlarının le Deyrez’daki aşiretlerin şeyh ve ileri gelenleri ile Konoko üssünde bir toplantı gerçekleştirdiği öğrenildi.