Rusya'dan Tahıl Koridoru açıklaması

Bugün Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov'un ofisinden yapılan açıklamada, Türkiye Dışişleri Bakanı Hakan Fidan ile bu hafta yapılacak görüşmede Moskova'nın Tahıl Koridoru Anlaşması'na alternatif önerisinin görüşüleceği belirtildi.

Rusya'dan Tahıl Koridoru açıklaması

Rusya Dışişleri Bakanlığı'na göre Moskova, Katar'ın finansal desteğiyle Türkiye'ye indirimli fiyatla bir milyon ton tahıl göndermeyi, daha sonra bu tahılın Türkiye'de işlenerek en çok ihtiyaç sahibi ülkelere aktarılmasını öneriyor.

Açıklamada, "Bu projenin Karadeniz Tahıl Anlaşması'na en uygun alternatif olduğunu düşünüyoruz" denildi.

Rusya bir yıl önce başlayan Tahıl Koridoru Anlaşması'ndan Temmuz ayında, kendi gıda ürünlerinin satışı önündeki engellerin kalkmaması nedeniyle çekildiğini açıklamıştı.

Son bir ayda Rusya defalarca kez Ukrayna'nın limanlarına ve tahıl depolarına saldırı düzenledi.

Ukrayna ve Batılı ülkeler, Moskova'yı gıdayı savaş silahı olarak kullanmakla suçladı.

Anlaşmanın açlık tehlikesi yaşayan Afrika başta olmak üzere yoksul ülkelerin yararlanması için başlatıldığını söyleyen Rusya, Karadeniz'den sevk edilen ürünlerin çok azının bu bölgelere ulaştığını gerekçe olarak gösterdi.

Moskova ayrıca Batı ülkelerinin uyguladığı yaptırımların ödemeleri, sigortayı ve limanlara erişimi etkilemesi nedeniyle kendi tahıl ve gübresinin ihracatında engellerle karşı karşıya kaldığını belirtti.

O dönemde koşullarının sağlanması durumunda anlaşmanın yeniden başlayacağını kaydeden Moskova, başta ABD olmak üzere Batı’nın ödemeler ve sigorta işlemleri gibi alanlarda uygulanan yaptırımları esnetmesi için baskıyı artırdı.

Türkiye Dışişleri Bakanı Fidan'ın Perşembe ve Cuma günü Lavrov ile görüşmek üzere Moskova'da olması bekleniyor.

Kremlin'den bugün yapılan açıklamada Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın da yakında Rusya'yı ziyaret edeceği söylendi.

Tahıl anlaşmasının dağılmasından bu yana altı Afrika ülkesine ücretsiz tahıl tedarik etme sözü veren Rusya'nın yeni önerisine Katar'ın nasıl bir teşvikle katılacağı belli değil.

Rusya'dan yapılan açıklamada, Lavrov'un Fidan ile yapacağı görüşmede tahıl anlaşmasının dağılmasının ardından Moskova'nın Ukrayna'ya giden tüm gemilerin askeri kargo taşıyor olma ihtimalini değerlendireceği yönündeki tutumunu yeniden ifade edeceği belirtildi.