Dindar Zebari: Kürdistan Bir milyona yakın mülteciye ev sahipliği yapıyor

Uluslararası Raporları Yanıtlama Komisyonu Direktörü Dindar Zebari, şu anda yaklaşık 966 bin 992 mültecinin Kürdistan Bölgesi'nde bulunduğunu açıkladı.

Dindar Zebari: Kürdistan Bir milyona yakın mülteciye ev sahipliği yapıyor

Uluslararası Raporları Yanıtlama Komisyonu Direktörü Zebari, bugün (19 Şubat 2024) Cenevre'de Ekonomik, Sosyal ve Kültürel Haklar Komitesinin 75. oturumununda yaptığı konuşmada, Kürdistan Bölgesi’nin ekonomik, sosyal ve kültürel anlaşmaya uygun 24 kanun çıkardığını söyledi.

Dini ve etnik gruplarının korunması amacıyla 2003 yılında Kürdistan Bölgesi'ndeki Milletler, Dinler ve Dini Mezheplerin Hakları Listesi ve 2015 tarihli 5 Sayılı Topluluk Hakları Kanunu çıkarıldığını hatırlatan Zebari, “Şeffaflığın sağlanması ve yolsuzlukla mücadele doğrultusunda Kürdistan Bölgesi'nde 2021-2025 dönemi yolsuzlukla mücadele ulusal strateji taslağı onaylandı. 2023 yılında bölgede yolsuzluğa karşı açılan davalar sayısı 393’e ulatı. Yetkili mahkemeye gönderilen 248 davadan, 103’ü karara bağlanırken, 42’si delil yetersizliğinden dolayı komisyona iade edildi.” dedi.

Şu anda yaklaşık 966 bin 992 mültecinin Kürdistan Bölgesi'nde bulunduğunu belirten Dindar Zebari, "İhtiyaçlarının yüzde 80’i Kürdistan Bölgesi Hükümeti tarafından karşılanmaktadır." ifadesini kullandı. 

Kürdistan Bölgesi Hükümetinin, hala IŞİD elinde bulunan 2 bin 640 Ezidiyi kurtarmak için çabalarını sürdürdüğünü belirten Zebari, “Şimdiye kadar 3 bin 567 ezidi IŞİD elinden kurtarıldı.” dedi.

2011’de çıkarılan 8 Sayılı Aile İçi Şiddetle Mücadele Kanunuyla, kadınların haklarının güvence altına alındığına işaret eden Zebari, “Şiddet altındaki kadınlar için güvenli bir alan sunan 5 barınma merkezi açıldı. Ayrıca, Bakanlar Kurulu, çalışma ve sosyal güvenlik alanında 2023’te çocuk haklarının korunmasına yönelik tasarıyı onayladı.” diye konuştu.

Zebari konuşmasının devamında, “Başbakan Mesrur ​​Barzani, sınırlı gelirli insanlara yönelik 20 bin konutun kurulması talimatını verdi. Eğitim alanında ise Kürdistan Parlamentosu, okulu bırakanlar için 2022 tarihli (13) Sayılı Kanununu çıkardı, bu kapsamda 20 binden fazla öğrenci okula geri döndü.” ifadelerini kullandı.

9. kabine aynı zamanda tarihi eserlerin korunması ve restorasyonuna da ilgi gösterdi; bu kapsamda 41 arkeolojik proje hayata geçirilirken, 3200 tarihi mekan tescillendi. 2023'te 69 tarihi mekan restore edildi. Ezidi kutsal mekanlarının yanı sıra Laleş mabedinin restorasyonu üzerinde de çalışıyoruz.” dedi. /K24