Mir Hazım Tahsin Beg: 'Şengal, uluslararası bir dosya hâline geldi'

Mir Hazım Tahsin Beg, Şengal dosyasının artık uluslararası bir dosya hâline geldiğini söyledi.

Mir Hazım Tahsin Beg: 'Şengal, uluslararası bir dosya hâline geldi'

Almanya Federal Meclisi üyeleri, Ezidilere yönelik suçların "soykırım" olarak tanınmasını savunan önergeyi görüştü. Meclisteki oturuma katılan tüm milletvekilleri, önergeye "evet" oyu verdi.

Önergede, "Parlamento, 'IŞİD tarafından 2014 yılında Irak topraklarında Ezidi toplumuna karşı işlenen suçların Birleşmiş Milletler Soykırım Suçunun Önlenmesi ve Cezalandırılması Sözleşmesi bağlamında soykırım teşkil ettiğini' kabul etmektedir" ifadeleri yer aldı.

“Tarihi bir gün”

Almanya Federal Meclisi’nin Ezidi Soykırımı’nı tanımasının ardından Rûdaw ajansına konu hakkında  açıklamalarda bulunan Ezidi Kürtlerin Miri Mir Hazım Tahsin Beg, “Bizim için tarihi bir gün. Almanya’nın, Şengal’i yeniden inşa edip halkımızı topraklarına geri göndermesini istiyoruz. Şengal ve Ezidiler için çok önemli kararlar alındı” diye konuştu.

“7’nci Madde’yi kabul etmiyoruz”

Sadece 7’nci Madde’ye karşı çıktıklarını belirten Mir Hazım Tahsin Beg, “20 madde var, sadece 7’nci maddeyi kabul etmiyoruz. Bunu, tüm Ezidiler istemiyor. Ben de Ezidi miri olarak bu maddeden hoşnut değilim. Bu maddenin çıkarılmasını talep ediyorum” ifadelerini kullandı.

Almanya Federal Meclisi’nin soykırım kapsamındaki metni 20 maddeden oluşuyor. 7’nci Madde, IŞİD’lilerin Ezidi kadınlara yönelik cinsel istismarından doğan çocukların da Ezidi toplumuna kabul edilmesini istiyor. Bu da Ezidilikle çelişen bir durum.

Bu maddeyi değerlendiren Tahsin Beg, “Ezidiler olarak bu çocukları kabul etmiyoruz. Daha önce kadınlarımız döndü, onları kabul ettik fakat bu çocukları kabul etmiyoruz” şeklinde konuştu.

Ezidi Miri, Şengal’in uluslararası tüm platformlarda konuşulduğunu aktararak “Şengal, artık uluslararası bir dosya hâline geldi. Yaptığımız uluslararası görüşmelerde, Şengal sorununun çözülmesi için Irak’a baskı yapılmasını talep ettik. Irak Hükümeti’nden bu sorunu çözmesini talep ediyoruz. Bizce soykırım hâlen devam ediyor” diye belirtti.

 Ayrıca, Almanya Dışişleri Bakanı Annalena Baerbock da önergenin kabul edilmesini memnuniyetle karşıladığını belirterek “Biz bu katliamı geri alamayız, ama adaletin tecelli etmesini sağlayabiliriz” dedi.(Rudaw)