Başbakan Mesrur Barzani: YNK’nin boykot kararına şaşırıyorum

Başbakan Mesrur Barzani, Kürdistan Yurtseverler Birliği’nin (KYB) Bakanlar Kurulu toplantılarını boykot etmesine ilişkin yaptığı açıklamada “YNK’li arkadaşlarımızın Bakanlar Kurulu toplantılarını boykot ederek gelmemesine çok şaşırıyorum. Kurulun hiçbir zaman sorunların meydanı olmasını istemeyiz. Hükümet ortaklarının bir sorunu, eleştirisi ya da sözü varsa Bakanlar Kurulu toplantılarında dillendirmesi gerekir” ifadelerini kullandı.

Başbakan Mesrur Barzani: YNK’nin boykot kararına şaşırıyorum
Foto:Rudaw

Başbakan Mesrur Barzani, İsviçre’nin Davos kasabasında gerçekleşen Dünya Ekonomi Forumu’na katılarak diplomatik temaslarda bulunuyor.

Başbakan, bugün düzenlediği basın toplantısında gazetecilerin sorularını yanıtladı. Başbakan öncelikle Mardin’de uğradıkları saldırıda hayatını kaybeden Duhoklu 5 Kürt için açıklama yaparak “Kurbanların ailelerine başsağlığında bulunuyorum” dedi.

Rûdaw’dan Senger Abdurrahman’ın Kürdistan Yurtseverler Birliği’nin (YNK) hükümet toplantılarını boykot etmesine ilişkin sorusunu yanıtlayan Başbakan Barzanİ, "YNK’li arkadaşlarımızın Bakanlar Kurulu toplantılarını boykot ederek gelmemesine çok şaşırıyorum. Kurulun hiçbir zaman sorunların meydanı olmasını istemeyiz. Hükümet ortaklarının bir sorunu, eleştirisi ya da sözü varsa Bakanlar Kurulu toplantılarında dillendirmesi gerekir” ifadelerini kullandı.

KYB’nin Bakanlar Kurulu’nu boykot etmesi

Başbakan Barzani devamında şunları söyledi:

“Bence Birlik’teki (YNK) kardeşlerimizin Bakanlar Kurulu toplantılarını boykot ederek gelmemesi çok ilginç. Bakanlar Kurulu’nda tüm sorunların, eleştirilerin dile getirilmesi taraftarıyız ama açıkçası Hawkar Caf’ın Erbil’de şehit edilmesi sonrası bizim faillerin mahkemeye teslim edilmesini talep etmemiz sonrası, sorun çok büyütüldü.

Şimdi de failler adalete teslim edilirse ve inceleme yürütmesi için ortak komisyon oluşturulursa -  ki bu bir kördüğüm – o zaman diğer konuları ele alabilir.

Başlangıçta da Kürdistan Bölgesi Hükümeti’nin tüm herkesin hükümeti olduğunu ve hiçbir bölgenin diğer bölgelerden ayırt edilmemesi gerektiğini söyledim.”

Kürdistan Bölgesi’nde seçimler

Öte yandan “Kürdistan Bölgesi’nde seçimler ertelendi, bu yıl içinde seçimlerin yapılması için nasıl bir çalışma yürütüyorsunuz” sorusuna da Başbakan şu ifadelerle yanıt verdi:

“Ben seçimlerin zamanında yapılması ve sürecin uzatılmaması taraftarıydım, bu sene içinde ne olursa olsun seçimin yapılması gerekir. Ben tamamen seçimin zamanında yapılması, seçimin ertelenmesine yol açacak herhangi bir bahanenin olmamasını kanaatindeyim. Hükümetin görevi, gerekli olan şeyleri yerine getirmektir ki biz hazırız. Öte yandan işin bir de yasal bir tarafı bulunuyor, bunun da çözülmesi, başarılı ve şeffaf bir seçimin yapılmasını umuyoruz.”