ABD'li heyetten Başkan Neçirvan Barzani'ye: Erbil önemli bir ortağımız

Başkan Neçirvan Barzani, ABD Dışişleri Bakanlığı'ndan üst düzey bir heyetle, insan hakları meselelerinin yanı sıra Kürdistan parlamento seçimleri ile Şengal’deki son durumu görüştü.

ABD'li heyetten Başkan Neçirvan Barzani'ye: Erbil önemli bir ortağımız

Kürdistan Bölgesi Başkanı Neçirvan Barzani, başkent Erbil’de ABD Dışişleri Bakanlığı Sivil Güvenlik, Demokrasi ve İnsan Haklarından Sorumlu Müsteşarı Ezra Zia ve beraberindeki heyeti kabul etti.

Kürdistan Bölgesi Başkanlığından yapılan açıklamada, ABD'nin Irak Büyükelçisi ve çok sayıda ABD Dışişleri Bakanlığı yetkilisinin katıldığı toplantıda, Kürdistan Bölgesi'nde faaliyet yürüten sivil toplum kuruluşlarının toplumdaki rolü ve etkisiyle mültecilerin durumu ele alındı.

İki taraf, "insan hakları ve özgürlükler alanlarındaki bazı gözlemler ve eksiklikler" konusunda görüş alışverişinde bulundu.

Taraflar  Etnik ve dini bileşenlerin haklarının korunması ve ortak çıkarlara daha fazla önem verilmesi konusunda mutabık kaldı.

Ezra Zia ise Kürdistan Bölgesi'ndeki bir arada yaşama kültürünü, hoşgörüyü ve çoğulculukla ilgili tarafların insan hakları ve özgürlüklerini, demokrasiyi ve hukukun üstünlüğü rolünü geliştirmek amacıyla Kürdistan Bölgesi'ne yardım etmeye hazır olduklarını yineledi.

Zia, Kürdistan Bölgesi'ni "ABD'nin önemli bir ortağı" olarak nitelendirdi.

Ezidi Kürtlerin durumu ve Kürdistan Bölgesi ile Federal Irak Hükümeti arasında Şengal’deki durumun normalleştirilmesine yönelik anlaşmanın uygulanmasının önemi, Kürdistan parlamento seçimleri, mültecilerin gönüllü geri dönüşü, göç ve mültecilerin kamplardaki yaşam şartları toplantıda gündeme gelen diğer konular arasında yerini aldı./Rudaw