Hemin Hewrami: 'KDP, Kürdistani bölgelerde Kürt kimliğinin korunmasını önemsiyor'

Kürdistan Demokrat Partisi (KDP) Politbüto üyesi Hemin Hewrami, Kürdistan Yurtseverler Birliği (YNK) ile KDP arasındaki görüşmelere ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

Hemin Hewrami: 'KDP, Kürdistani bölgelerde Kürt kimliğinin korunmasını önemsiyor'
Rudaw'da katıldığı programda KDP ile YNK arasındaki görüşmelere ilişkin açıklama yapan KDP Politbüro Üyesi Hemin Hewrami,  YNK ile görüşmelerin devam edeceğini ve genel seçimler ile seçim sonrasına ilişkin her iki partinin uzlaşmaya varacağına inandığını söyledi. Hewrami, KDP’nin Kerkük başta olmak üzeri diğer Kürdistani bölgelerde ne kadar oy alacağından ziyade bu bölgelerin Kürdistani bölgeler olduğu ve 140’ıncı maddenin uygulanmasını önemsediklerini söyledi.
 
KDP ile YNK’nin Kürdistan’ın köklü iki partisi olduğunu dile getiren Hewrami,  YNK ile görüşmelerin devam edeceğini ve genel seçimler ile seçim sonrasına ilişkin her iki partinin uzlaşmaya varacağına dair umudunu koruduğunu söyledi.
 
Irak seçim komisyonun Kürdistan Bölgesi genel seçimlerini il genel meclis seçimleri tarihinde gerçekleştirilmesine ilişkin tartışdığını belirten KDP Politbüro Üyesi Hemin Hewrami,  “Irak Yüksek Seçim Komisyonu'ndan resmi olarak teknik bahaneler öne sürmemesini sağlayalım.  Çünkü komisyon, il genel meclis seçimleriyle birlikte Kürdistan parlamento seçimlerinin 18 Aralık'ta yapılmasını istedikleri yönünde duyumlar alıyoruz. Bu siyasi bir bahanedir. Yarın Irak Yüksek Seçim Komisyonun bu gündem ile toplanacağını öğrendik. Kürdistan Bölgesi Başkanının YNK’ye seçimler ertelenmemesi yönündeki mektubuna, teknik gerekçeler adı altında siyasi bahaneler öne sürmeden, komisyondaki  YNK üyeleri ve diğer üyeler bu mektuba olumlu cevap verin” dedi.
 
İl genel seçimlerinde YNK’nin başta Kerkük olmak üzere Kürdistani bölgelerde Kürt partileri ile ortak liste oluşturma fikrine KDP’nin mesafeli yaklaştığına ilişkin soruya ise Hemin Hewrami şu yanıtı verdi:
 
“Tek liste meselesi YNK'nin talep ettiği bir konu değil. KDP bu bölgelerde Kürt kimliğinin korunmasından yana.  Biz, Kerkük il meclisinde Musul’da Diyala’da Duzxurmatu’da KDP'nin mi yoksa YNK'nin mi daha fazla sandalye kazanacağını tartışmadık. Bizim için önemli olan Kürt partilerinin oy oranın artmasının yanı sıra, bu bölgelerin Kürdistani bölgeler olduğunu ve 140. maddenin uygulanmadığını bir kez daha ispat edilmesi ve anayasanın ihlal edilmesini göstermek bizim önceliğimizdir.”
 
KDP olarak fazla bir şart öne sürmediklerine dikkat çeken Hewrami “Diyalog ve anlaşma için kırmızı çizgimiz yok ama iki siyasi partinin yönetim toplantıları devam etmeli. Bu konular detaylıca tartışılmalı çünkü önemli olan Kürtlerin serin kanlı hareket ederek hesaplarını iyi yapması” dedi.
 
KDP Politbüro üyesi Hewrami, İl Genel Meclis Seçim yasasının Kürtlere bir fayda vermeyeceğine inandıklarını belirterek, “Oyların çoğunluğunu veya bu alanlarda sandalyelerin çoğunluğunu kazanmak için istediğimiz hedefe ulaşamayacağına inanıyor ve çoklu liste büyük bir kayıp yaşayabilir. YNK, KDP ve diğer partiler parti kıyafetlerini bir kenara atmalı ve tek liste, iki liste veya üç liste ile veya bir arada varlığa inanan Arap ve Türkmen partileriyle ittifaka girerek bu bölgelerin Kürtlüğüne nasıl fayda sağlayacağını görmelidir. 140. Maddenin uygulanması var, bu nedenle bu sorun daha fazla teknik ayrıntı gerektiriyor ve yakın gelecekte Temmuz'dan önce çözmeyi umuyoruz
 
9 Temmuz’da KDP ile YNK heyetleri Erbil Pirmam’da bir araya gelmişti. Yaklaşık 4 saat süren toplantının ardından gazetecilere konuşan YNK Başkanı Bafıl Talabani, KDP Merkez Komite üyesi Salar Osman’ın, “YNK o eski güç ve kapasiteye sahip değil, bunu gözden geçirmeli” şeklindeki sözlerine tepki göstererek, toplantıyı terk etmişti.
 
YNK ile KDP arasındaki çözülmesi beklenen esas sorun Kürdistan Bölgesi seçimlerinin tarihi ile azınlık kotalarının belirlenmesi konusu. YNK, azınlıklara ilişkin belirlenen 11 kürsülük kotanın Süleymaniye’ye kaydırılmasını ve bu çerçevede seçim yasasının değişmesini talep ediyor. Ancak KDP Süleymaniye’de azınlıkların yaşamadığını belirterek bu isteğe karşı çıkıyor. YNK bu kriz çözülmeden Kürdistan Bölgesi’nde seçime gidilmesine itiraz ediyor.
 
Kürdistan Parlamentosu’nun 5. Yasama yılı son bulduğu için seçime giridlmesi gerekiyor. 1 Ekim 2022 olarak açıklanan seçim tarihi seçim  kriz çözülmediği için gerçekleşmedi. Kürdistan Parlamentosu’nun yasama süresinin uzatılmasına ilişkin Irak Federal Yüksek Mahkeme’ye yapılan başvuruda bu talep reddedildi.
 
Bunun üzerine Kürdistan Bölgesi Başkanı Neçirvan Barzani, parlamento seçimlerinin 18 Kasım'da yapılacağını açıkladı. Irak genelinde ise il genel meclis seçimlerinin 18 Aralık’ta yapılması planlanıyor.