ENKS, Rojava seçimleri için şartlarını açıkladı

ENKS’li Abdulkerim Mirani, Rojava’da yapılacak seçimlere karşı olmadıklarını ancak PYNK ile anlaşma olmadan seçimlere katılmayacaklarını söyledi.

ENKS, Rojava seçimleri için şartlarını açıkladı

Demokratik Suriye Güçleri (DSG) Genel Komutanı Mazlum Abdi’nin, 2021’de önceliklerinin halk seçimi olduğunu açıklamasının ardından Suriye Kürt Ulusal Konseyi’nden de (ENKS) seçimler hakkında açıklamalar geldi.

ENSK Kürdistan Bölgesi Temsilciliği Başkanı Abdulkerim Mirani, huzurlu bir zeminde ve uygun koşullarda yapılacak olan seçimlere karşı olmadıklarını belirterek, “Şimdi Rojava’da ENKS ile  Kürt Ulusal Birliği Partileri (PYNK) arasında devam eden bir müzakere süreci var. Bu süreç henüz bir sonuca varmış değil. Dolayısıyla seçimler konuşulmadan bu konuda bir sonuca varmayı ümit ediyoruz” dedi.

Rojava’da mevcut durumun seçimler için uygun olmadığını vurgulayan Mirani, “Rojava’nın yarısı işgal altında. Ayrıca halkımızın büyük çoğı göç etmiş durumda. Bu durumda nasıl bri seçim yapılması öngörülüyor?” diye sordu.

ENKS ile PYNK arasında seçim konusunda ittifak sağlanmadan seçimlere katılmayacaklarını ifade eden Mirani, “Bir seçim olacaksa da bu Birleşmiş Milletler ve Avrupa ülkelerinin gözetimi altında olmalı” ifadelerini kullandı.

Abdulkerim Mirani, “Araplar kendi bölgelerinde seçim yapılmasını istemiyor. Biz de bu dayatmayı doğru bulmuyoruz. Kendimize yeni düşmanlar yaratmayalım” şeklinde konuştu.

Kendileri için önceliğin seçimler değil, müzakerelerin başarısı olduğunu anlatan Mirani, “Böyle bir süreçte yapılacak seçimler başarılı olarak gösterilemeyecektir” dedi.

Daha önce Rûdaw’a konuşan Suriye-Kürdistan Demokratik Partisi (KDP-S) Politbüro üyesi Neşet Zaza da seçimlerin her halk için meşru bir hak olduğunu belirterek, Rojava’da şu anda seçim için uygun şartların oluşmadığını savunmuştu.

Arap aşireti temsilcisi: Seçime karşıyız

Öte yandan Özerk Yönetimin kontrolü altındaki Arap bölgelerinde yaşayan Araplar da siyasi ve askeri sorunların henüz çözülmediğini ve şartların uygun olmadığını savunuyor.

Tey aşireti ileri gelenlerinden Besam Esaf, “Bizim böyle bir seçime ihtiyacımız yok. Bu şartlarda seçime gidilmesi uygun değil. Hala siyasi, ekonomik ve güvenlik sorunlarımız var. Bölge halkının çoğu da Mzerk Yönetimi defakto bir iktidar görüyor. Bu nedenle seçimlere katılmayacağız” dedi.

Mazlum Abdi dile getirmişti

DSG Genel Komutanı Mazlum Abdi, yeni yıl vesilesiyle yayınladığı mesajda, önceliklerinin seçimleri gerçekleştirmek olduğunu söylemişti.

Abdi, “2020 yılı dünya için zorluklar ve kriz yılı oldu. Bu vesilesiyle başta halkımıza, şehit ailelerine ve insanlığa sağlık, istikrar ve barış diliyorum. Yeni yılda önceliğimiz barış için çalışmak, kurumlarımızı güçlendirmek ve seçimleri gerçekleştirmektir” ifadelerini kullanmıştı.

Rojava’da seçimler konusu Kürt Ulusal Birliği Partileri (PYNK) ve Suriye Kürt Ulusal Konseyi (ENKS) arasında devam müzakerelerde önemli bir konu olarak yer alıyor.

ABD’li heyetin bu ay Rojava’ya dönmesi ile taraflar arasındaki müzakerelerde üçüncü aşamanın başlaması bekleniyor. Üçüncü aşamadaki müzakerelerde Özerk Yönetim’in idaresi ile askeri yapı ele alınacak.

/ Rudaw