Şengal’de yüzlerce köpek zehir verilip öldürüldü

Şengal’de polis ve Veterinerlik Dairesi 400 köpeği zehirleyerek öldürdü. Sosyal medya üzerinden paylaşılan görüntüler ise büyük tepki topladı.

Şengal’de yüzlerce köpek zehir verilip öldürüldü

Şengal’in Sınune kasabasında ve çevresinde son günlerde yüzlerce köpek zehir verilerek öldürüldü.

Sınune Veterinerlik Dairesi Müdürü Dr. Halef Haydar, “Şengal polisinin yardımı ile son 3 gün içerisinde 400 başı boş köpeğe zehir vererek itlaf ettik” dedi.  

Dr. Halef Haydar, köpeklerin bu şekilde öldürülmesinn gerekçesini ise, “başka hiç bir çaremiz yoktu, çünkü Şengal, Sınune ve Dugre halkını bezdirmişlerdi” sözleriyle savundu.

Sosyal medyada paylaşılan görüntüler ise büyük tepki topladı. Hayvanseverin “çirkin bir iş” diye kınamaları üzerine açıklama yapmak zorunda kalan Dr. Halef Haydar, “Köpeklerin itlaf edilmesi kararı bölge halkının talebi ve Musul Valiliği’nin kararı ile oldu” dedi.  

Süleymaniye Üniversitesi öğretim üyesi Korş Ararat, “Bu çok çirkin bir yaklaşım. Hayvanlar bu şekilde öldürülemez” açıklamasında bulundu.

Aynı zamanda yabani hayvanlar konusunda da uzman olan Korş Ararat, “Bölge halkı zarar görüyorsa hayvanlar aşılanmalı veya uygun bir yere nakledilmeli. Bu şekilde eziyet vererek yok edilmeleri hiç de doğru değil” ifadesini kullandı.

Ancak Irak’ta, sokak hayvanlarının itlaf edilmesi konusunda 1986 yılında dönemin Baas hükumetinin aldığı 48 sayılı karar hala geçerliliğini koruyor. Bu karar, sokak hayvanlarının belirlenen ekipler tarafından yok edilmesine olanak tanıyor.  

Kürdistan Hayvanları Koruma Derneği ise bu kararın yeniden düzenlenmesi gerektiğini savunuyor.

/ Rudaw