Diyarbakır'dan kalıcı barış ve istikrar mesajı

Diyarbakır'dan kalıcı barış ve istikrar mesajı

Diyarbakır'da DİSİAD'ın ev sahipliğinde yapılan TÜRKONFED 39'ncu Girişim ve İş Dünyası Konseyi, Kuzey Kürdistan ve Türkiye'nin önemli iş insanlarını bir araya getirdi.

TÜRKONFED 39'uncu Girişim ve İş Dünyası Konseyi Diyarbakır'da toplandı.

Toplantıya katılan iş insanları, Kuzey Kürdistan’da (Türkiye Kürdistanı) yatırımlarını artırmak istediklerini ancak kalıcı bir barış ve istikrar sağlanmadıkça ekomomiyi canlandırmanın zor olacağını dile getirdi.

İş insanlarına göre; Kuzey ve Güney Kürdistan’da 5 sınır kapısının açılması halinde yılda üretim hacminde 5 milyar dolar artış olabilir.

Son iki yıldır Kuzey Kürdistan’da yaşanan çatışmalar nedeniyle Kürt illerindeki iş insanları, Türkiye’nin batı illerine göç ediyor. Yatırımcıların Türkiye’ye doğru göçü devam ediyor.  

“Siyaset kanalının önünün açılmalı”

TÜSİAD Yönetim Kurulu Başkanı Erol Bilecik toplantıda yaptığı konuşmada, diyaloğun çözümün mimarı olmasını sağlayacak koşulların oluşturulması gerektiğini söyledi. 

Erol Bilecik sözlerini şöyle sürdürdü:

“Ülkemizin önünde, Meclisin ve hükümetimizin odaklanmasını önerdiğimiz ve kararlılıkla destek olacağımız, bizim Demokrasi, Ekonomi ve Avrupa Birliği ile İlişkiler olarak üç başlık altında topladığımız somut bir reform gündemi bulunuyor. Başka ülkelerden daha yoğun olarak terörizm tehdidiyle yaşamak zorunda kaldığımızın idrakindeyiz. Bu mücadeleyi de sonuna kadar destekliyoruz.

Ülke olarak şiddetin son bulması ve Kürt sorununun silahsız çözümü için defalarca girişimlerde bulunuldu. Önümüzdeki dönemde, silahlı mücadelenin bir daha geri dönülmemek üzere muhakkak terk edilmesini ve bunun koşullarının sağlanmasını arzu ediyoruz. Bunun için siyaset kanalının önünün açılması ve siyasetin, diyalogun çözümün mimarı olmasını sağlayacak koşulların oluşturulması gerektiğine inanıyoruz.”

TÜRKONFED Yönetim Kurulu Başkanı Tarkan Kadooğlu, bölgelerarası gelir dağılımındaki adaletsizliğin giderilmesi ve rekabetçiliğin, yeni dinamiklerinin ortaya konulmasının sürdürülebilir kalkınma için önemli olduğunu söyledi. Bölgenin normalleşmesinin siyaset kanallarına şans tanıyarak tetikleneceğini belirtti.

Kadooğlu, Diyarbakır, Mardin ve Şırnak gibi bölgenin önemli illerinden 300 bin insanın göç etmesinin; kentlere, bölgeye ve dolayısıyla ülke ekonomisine önemli kayıplar yaşattığını belirtti

Bölgenin normalleşmesinin siyaset kanallarına şans tanıyarak tetikleneceğini belirten Kadooğlu, Diyarbakır'ın ekonomik ve sosyal hayatına yapılacak katkının, bölgedeki iklimi değiştireceğine inandıklarını ifade etti.

“5 yeni sınır kapısının açılmalı”

Kürdistan Bölgesi ve Türkiye arasındaki ticari ilişkilerin de gündeme geldiği toplantıda, Kürdistan Bölgesi’nde daha fazla ticari ilişkilerin gelişmesi için 5 yeni sınır kapısının açılması önerildi.

Türkiye- Irak İş İnsanları Odası Başkanı Nevaf Kılıç, 5 yeni gümrük kapısının açılması halinde ticari hacimde 5 milyar dolar artış olacağını kaydetti.

İki gümrük kapısının Habur Sınır Kapısı’na yakın 3 kapının ise Hakkari’de olduğunu ve bunların bir an önce açılmasını isteyen Kılıç, “Bugün ne kadar çok gümrük kapısı açılırsa ticari ilişkilerimiz o kadar gelişecektir. Daha fazla ürünü Kürdistan Bölgesi ve Irak’a ihraç edebileceğiz” dedi.

Kuzey Kürdistan’da en fazla mermer ve giysi ticareti yapılıyor. İş insanlarına göre, Kuzey Kürdistan’da kalıcı bir barışın sağlanması halinde sadece Kürdistan Bölgesi’ne değil dünyanın birçok ülkesine daha fazla iharacat yapılabilecek.