Irak Petrol Bakanlığı: İç ihtiyaçlar için 150 bin varil Kürdistan petrolü alabiliriz

Irak Petrol Bakanlığı, Maliye Bakanlığı’na gönderdiği yazıda, Kürdistan Bölgesi Hükümetinden iç ihtiyaçlar için 120 bin ila 150 bin varil petrol alabileceklerini bildirdi.

Irak Petrol Bakanlığı: İç ihtiyaçlar için 150 bin varil Kürdistan petrolü alabiliriz

Rûdaw’ın edindiği bilgilere göre,   Irak Petrol Bakanı Hayyan Abdulgani imzası ile Maliye Bakanlığı’na iletilen yazıda, Federal Bütçe Yasası’na göre Kürdistan Bölgesi’nin varil fiyatı 70 dolardan günlük 400 bin varil petrolü teslim etmesi ve gelirinin hazineye aktarılması gerektiğini hatırlattı.  

Kürdistan’dan Türkiye’nin Ceyhan limanı üzerinden petrol ihracatının askıya alındığı hatırlatılan yazıda, Kürdistan Bölgesi Hükümeti yetkililerine, Petrol Bakanlığı'nın günde 120.000 ila 150.000 varil petrol alabileceği, bu miktarın iç ihtiyaçlar için kullanılacağı yönünde bilgilendirmede bulunulduğu belirtildi.

Pari merkezli Tahkim Mahkemesi’nin kararının ardından Kürdistan ve Kerkük’ten Ceyhan’a petrol akışı durduruldu. Daha önce Kürdistan’dan günlük 400 bin varil, Kerkük'ten ise 75 ila 85 bin varil petrol pompalanıyordu.

26 Haziran'da yürürlüğe giren Irak Federal Bütçe Yasasına göre, Kürdistan Bölgesi'nin Irak Petrol Bakanlığına gerek ihracat ve gerekse de yurt içi kullanım için günlük 400 bin varil petrolü teslim etmesi gerekiyor.

Kürdistan Bölgesi’nin bütçe payı ise yüzde 12,67 ki bu da 16.6 trilyon dinar ediyor.