Diyarbakır’lı yöneticiler: Kürdistan bir gerçek, bunu artık kabul edelim!
Diyarbakır’daki siyasi parti ve STK yöneticileri, “Kürdistan” ismi üzerinden sosyal medyada bir kez daha gündeme gelen ırkçı yaklaşımı eleştirdi. Yöneticiler, “Kürdistan” ismine karşı beslenen fobinin artık aşılması gerektiğini belirtti.
Diyarbakır’da bu yıl ilk kez düzenlenen “Mezopotamya Turizm ve Gastronomi Fuarı”nın onur konuğu olan Erbil Valisi Omdi Xoşnav, ziyaret ettiği Diyarbakır Valisi Münir Karaloğlu’na Erbil’in tarihi turistik yerlerine ait resimlerin olduğu “Kürdistan Albümü” hediye etti.
Ziyaret esnasında çekilen fotoğraf ve albüm üzerindeki “Kürdistan” ismi nedeniyle kendisini “millyetçi” olarak tanımlayan bazı kesimler, sosyal medyada Vali Karaloğlu’na yönelik linç kampanyası başlattı.
Öte yandan Erbil Valisi Omid Xoşnav, bu tür tepkilerin "önemli ve başarılı" diye nitelendirdiği gezisini gölgeleyemeyeceğini söyledi.
Gelecek Partisi Diyarbakır İl Başkanı Aydın Altaç, DEVA Partisi Diyarbakır İl Başkanı Cihan Ülsen ve DTSO Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Kaya, konu hakkındaki görüşlerini Rûdaw’a anlattı:
Gelecek Partili Altaç: Kürdistan diye bir yer olduğu görülmeli
Gelecek Partisi Diyarbakır İl Başkanı Aydın Altaç, “Türkiye hükumeti son 4-5 yıldır milliyetçilik temelinde bir şiddet politikası izliyor. Irak Kürdistan’ı bugün resmi statüye sahip, Irak anayasasında kabul edilen bir yer. Birilerinin kalkıp bunu inkar etmesi, yanlış bulması gerçeği değiştirmez. Fakat Türkiye’de ayrımcılık, ırkçılık ve şiddet üzerinde siyaset yürütülüyor” dedi.
Diyarbakır Valisi’ne Kürdistan albümü hediye edilmesi nedeniyle sosyal medyada eleştiriler yöneltilmesini doğru bulmadığını belirten Altaç, “Bu Türkiye açısından da iyi değil, Ortadoğu açısında da.. Türkiye’deki siyasetçiler, yazarlar, aydınlar artık Irak Kürdistan’ı diye bir yer olduğunu, böyle bri gerçek olduğunu görmeli, Kürdistan gerçek bir şey, orada bu isimde bir ülke var, resmidir. Bunları göz önüne almadan inkar etmek bize bir şey kazandırmaz. Aksine Irak Kürdistan’ı ile olan ilişkilerden de uzaklaştırır” yorumunu yaptı.
Aydın Altaç, “Türkiye hükumeti bu anlayışa zemin sunuyor. Bugün Kürt yok, Kürtçe yok derseniz o zaman milliyetçiler de bu albüm nereden geldi diyecek. Bu nedenle Diyarbakır Valisi doğru olanı yaptı. Gelecek Partisi olarak bizimle de görüşseydi, biz de bu albümü kabul ederdik. Neden korkacağız ki? Neden inkar edelim ki?” diye konuştu.
DEVA Partili Ülsen: Kürdistan tahammülsüzlüğü bir kenara bırakılmalı
DEVA Partisi Diyarbakır İl Başkanı Cihan Ülsen de, sosyal medya üzerinden Kürdistan kelimesi nedeniyle yürütülen linç yaklaşımını kabul etmenin imkansız olduğunu vurguladı.
Ülsen, “Bundan önce de Kürdistan kelimesi ile ilgili meselelerde de görüldü ki, Türkiye kamuoyunda özellikle milliyetçi kesim tarafından ciddi bir şekilde hazımsızlık ve tahammülsüzlük söz konusu. Kürdistan bir gerçek olarak önümüzde duruyor. Bunu konuşmak bununla ilgili fikir beyan etmek artık geride bırakmamız gereken bir şey. Ne yazık ki o demokratik olgunluğa bu topraklar bir türlü ulaşamadılar” dedi.
“Erbil Valisi’nin Diyarbakır Valisi’ni Turizm ve Gastronomi Fuarı nedeniyle ziyaret etmesi bence çok şık ve desteklenmesi gereken bir davranış” diyen Ülsen, şunları dile getirdi:
“Burada verilen Kürdistan albümünün Vali tarafından kabul edilmesi de bence bu topraklar ve bu coğrafya için çok kıymetli ve önemlidir. Yani artık Kürdistan kelimesi veya Kürdistan’ın varlığından kaynaklı yaşanan bu tahammülsüzlük, bu ötekileşmenin bir kenara bırakılması lazım. Bu konuda Vali başta olmak üzere bütün idari bürokratların Vali beye destek olması gerekiyor. Hiç bir şekilde burada bir suç unsuru yoktur, bu gayet doğal bir durumdur. Ayrıca Türkiye, Irak anayasası Kürdistan federe bölgesini kabul etmiş, onunla resmi, ticari ilişkileri olan, burada resmi devlet protokolü ile de karşılanan siyasi bir yapıdır. Bunu kabul etmemek, tahammül göstermemek kabul edilebilir bir durum değildir. Her kes Kürdistan federe bölgesinin bu yapısını, bu siyasi ve konjöktürel durumu kabul etmek zorundadır ve demokratik olgunluk çerçevesinde artık bu tartışmaları geride bırakmak gerekiyor.”
Toplumun bütün kesimlerinin ırkçı yaklaşımlara karşı ortak tutum sergilemesi gerektiğini belirten Cihan Ülsen, “Bu açıklamaları yapıp bu meseleyi olağanlaştırmamız lazım. Sürekli temcit pilavı gibi Kürdistan meselesini kriminalize eden, terörize eden alandan çıkarmamız gerekiyor. Bunu yapmadıkça bu kısır, pasif daireden çıkamayacağız ne yazık ki. Ben her zaman söylüyorum; Kürdistan kelimesi bu toprakları bölmez ayrıştırmaz, bütünleştirir, bir araya getirir. Bir kelimeden korkmamak lazım. Bu tarihsel olarak da coğrafi olarak da bu toprakların bir gerçeğidir” değerlendirmesinde bulundu.
Kaya: Türkiye’nin Kürt nefretini doğru yönetmesi gerekiyor
DTSO Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Kaya da, sosyal medyanın bu dönem özellikle bazı kişilerin ırkçılıklarını, nefretlerini sergiledikleri alanlara dönüştüğünü söyledi.
Kaya, “Bu gördüğünüz albüm Kürdistan Bölgesi’nin turizm potansiyelinden bahseden bir albüm. Tamamen turistik yerlerini anlatan bir albüm. Zaten bu tür etkinlik ve fuarları yapmamızdaki gaye de budur. Ne diyoruz; biz Erbil, Duhok, Süleymaniye’yi, Kürdistan Bölgesel Yönetimini ne diye çağırıyoruz buraya? Çünkü bizim en çok ticaret yaptığımız komşularımızdan bir tanesi. Biz bu ticareti çeşitlendirmeliyiz. Sadece buraya gelin demekle de tuzim ve ticaret olmaz. Biz de oraya gideceğiz, onlar da bize turistik yerlerini gösterecek. Biz onları davet edeceğiz. Böyle bir ilişki de hızla gelişiyor. Şimdi tutup bu insanların kimliklerini yok sayacak, ülkelerini yok sayacak bir yöntem, nefret söylemidir. Bunun böyle bir nefret söyleminin yaratacağı sıkıntılar yarın ticaretimizi de engelleyecek” dedi.
Geçmişte Türkiye’de bu tür nefret söylemlerinin yarattığı olayları gördüklerini anlatan Mehmet Kaya, “Bu toplumlar arası bir nefrete ve kavgaya dönüşür. Sen komşun ile bunu doğru konumlandırmazsan bu ülke ile dostluğu, ticareti geliştiremezsin” diye konuştu.
Erbil Valisi Xoşnav’ın Diyarbakır Valisi Karaloğlu’nu Erbil’e davet ettiğini belirten Kaya, “Vali bey de memnuniyetle gideceğini söyledi. İleride bir turizm fuarı var ve Diyarbakır’dan heyetler halinde Erbil’e gideceğiz. Gidip orada bu bölgeleri gezeceğiz. Buradan turistlerin oraya gitmesini sağlayacak broşürleri istiyoruz onlardan. Fuarda bunlar sergilendi ve yoğun ilgi de gördü. Türkiye’nin Kürt nefretini doğru yönetmesi gerekiyor. Maalesef bazı siyasi partiler de buna özgü değil ama dönem dönem yaptıkları açıklamalarla bunu körükleyen bri siyasi anlayışa sahipler. Türkiye bundan kurtulmalı. Irak’ta Kürdistan Bölgesel Yönetimi var. Bugün İran’da da Kürdistan adıyla coğrafi bir bölge var ve oranın odaları var. Biz onları da davet edeceğiz. Biz bu ırkçı söylemlere karşı gelmezsek ülkeye zarar veririz en başta” ifadelerini kullandı.
DTSO Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Kaya,” Ben teşekkür ediyorum, başta Erbil Valisine. Bu gelen yapı turizmin bütün paydaşları burada ağarlandı. Erbil Valisi, Turizm Genel Müdür, Erbil, Duhok, Süleymaniye il turizm müdürleri, ticaret ve sanayi odaları başkanları. Böyle bir hava yakalanmışken doğrusu faşizan kafalı, ırkçı kafalı insanların bu tür sosyal medya paylaşımlarına halk karşı çıkmalı. Bana göre bunlar bu paylaşımları ile nefret suçu işliyor. Çünkü suçlama tamamen bir ülkenin valisine, yöneticisine yöneliktir. Bizler onlara Diyarbakır albümü, onlar bize Kürdistan albümü hediye etti” dedi.
Kaya, “Bence ülkeler arasında sorun yok. Türkiye’de de bu akıl hızla hakim oluyor. Çünkü referandum sonrası bizim Kürdistan ile yaşadığımız sorunun ekonomik maliyetini, siyasi maliyetini her iki taraf da gördü. Her iki taraf da bununla ilgili adımlar atıyor. Sayın Diyarbakır Valisine teşekkür ediyorum. En üst düzeyde Erbil Valisini kabul etti. Siit Valimiz de oradaydı. Bu kabul ile yapılması gereken nezaket kuralları, resmi kuralları yerine getirdi. Buna karşı çıkanlar önce kafalarını doğru bir şekilde tanımlasınlar. Bu ırkçı duruşlarından bir an önce uzaklaşsınlar. Erbil Valisi Diyarbakır’a gelirse Bağdat albümü mü verecek? Elbette Kürdistan albümünü hediye edecek. Kürdistan'dan gelmiş. Afrika'nın doğa güzelliklerini anlatacak albüm hediye edecek değil ya. Erbil bugün Kürdistan Bölgesi’nin başkenti, tabii ki Erbil albümü verecek. Aslında her şey normal ama anormal olan bu zihniyetler” yorumunu yaptı. (Kaynak:Rudaw)