Doğu Kürdistan Partileri İşbirliği Merkezi'nden uluslararası topluma destek çağrısı

İran Kürdistan Partileri İşbirliği Merkezi, Birleşmiş Milletler, uluslararası kuruluşlar, insan hakları örgütleri ve dünya ülkelerine hitaben yazdığı açık mektupta Doğu Kürdistan halkına yardım çağrısında bulundu.

Doğu Kürdistan Partileri İşbirliği Merkezi'nden uluslararası topluma destek çağrısı

İran Kürdistan Partileri İşbirliği Merkezi yayımladığı kamuoyuna açık mektupta, Doğu Kürdistanlı genç Kürt kadını Jina Mahsa Amini'nin "şüpheli" bir şekilde ölümüyle başlayan kitlesel protestoların üzerinden yaklaşık 70 gün geçtiği belirtildi. Doğu Kürdistan merkezli başlayan gösteriler İran'ın birçok kentine yayıldı ve dünya ülkelerinde göstericilerle dayanışma yürüyüşleri düzenledi. İran İslam Cumhuriyeti önce konuyu yalanladı ve daha sonra "protestoları bastırmaya" çalıştı.

Mektup ayrıca "Tahran hükümetinin göstericilere karşı uyguladığı şiddete" ilişkin istatistikleri de ortaya koydu.

İnsan hakları örgütlerinin raporlarına göre İran'da şimdiye kadar 63'ü 18 yaş altı ve 43'ü kadın olmak üzere 445 kişi öldürüldü. Doğu Kürdistan kentlerinde 11'i çocuk, 5'i kadın olmak üzere 6’sı işkencede toplam 108 kişinin hayatını kaybettiği tespit edildi.

Rapor, Ciwanro gibi şehirlerde İran güvenlik güçlerinin göstericilere karşı makineli tüfekler ve zehirli göz yaşartıcı gaz kullandığı, ayrıca İran güvenlik güçleri tarafından özellikle geceleri rastgele ateş açıldığı belirtildi.

İran Kürdistan Partileri İşbirliği Merkezi mektubunda, dünya ülkelerine, insan hakları kuruluşları ve BM’ye İran’a karşı daha ciddi adımlar atılması çağrısı yapıldı. Çağırıda "İran Rejimi Kürdistan'da halka karşı yaptığı savaş ve insanlık suçudur. BM İnsan Hakları Konseyi'nin İslam Cumhuriyeti'ne karşı kararı ve bir bilgi toplama komitesinin kurulması uygundu, ancak rejimin hesap vermesini sağlamak için daha ciddi önlemlerin alınması gerektiğine inanıyoruz" denildi.