Dolar, siyasal belirsizlik ve endişe ortamında yükselişini sürdürüyor

İstanbul'da seçim sonuçlarına ilişkin belirsizliğin halen devam etmesi, Rusya'dan alınan S-400 füzelerinin Türkiye-ABD ilişkilerinde gerginlik yaratıyor olması, açıklanan reform paketinin detaylarına ilişkin soru işaretleri ve Albayrak7ın Washington'daki temas ve sunumlarının beğenilmemesi gibi nedenlerle TL'de satış baskısı sürüyor.

Dolar, siyasal belirsizlik ve endişe ortamında yükselişini sürdürüyor

İstanbul'da seçim sonuçlarına ilişkin belirsizliğin halen devam etmesi, Rusya'dan alınan S-400 füzelerinin Türkiye-ABD ilişkilerinde gerginlik yaratıyor olması, açıklanan reform paketinin detaylarına ilişkin soru işaretleri ve Albayrak'ın Washington'daki temas ve sunumlarının beğenilmemesi gibi nedenlerle TL'de satış baskısı sürüyor.

ABD Doları, Türk Lirasına karşı günün ilk saatlerinde % 0,62 puan yükselerek TSI 09.00 sularında 5,80'i gördü. Sonrasında TSİ 09.45 sularında 5,81 civarına yerleşti.

Dalgalı bir setir izleyen dolar/TL TSİ 10.00 sularında 5,79 ile 5,80’in altına indi. 5,80 civarında dolar/TL’de “long” ve “short” pozisyon alanların kıyasıya mücadelesi sürüyor. Yurt dışındaki son gelişmeler ise doların lehine sayılmıyor.

Dış piyasalar ABD-Çin ticaret müzakerelerinden gelen iyi haberlerle kötümserliği kısmen üstünden atma beklentisinde. Dolar endeksinde de olağanüstü bir yükselme olmadığı gibi bir miktar düşüş bile yaşandı.

Dolar/TL’nin önümüzdeki süreçte yükselmesi için sadece iki önemli sebep öngörülüyor. İlki iki gündür Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak’ın Washington’daki temasları ve sunumu hakkında dış basında yapılan olumsuz yayınlar… Diğeri ise dün gece Maltepe seçim kurulunda alınan oyların yeniden ve üçüncü kez sayılması kararı…

İlk haberler yabancıların TL konusunda yeniden satış pozisyonuna geçebileceği endişesini güçlendiriyor. Geçtiğimiz 15 gün içindeki çok şey beklenen temaslarda ABD ile S-400 geriliminin azalmayışı da yine bu endişeyi arttıran önemli bir faktör. Esasen bu iki faktörün birbiri ile ilişkili olmadığını söylemek de zor.

Diğer yandan bir diğer endişe kaynağı15 geçmesine rağmen Türkiye’nin İstanbul seçimini sonlandıramamış olması. Dün itibarı ile Maltepe seçimlerinin yeniden sayımının bitmesi beklenirken, AKP ve MHP’nin itirazlarıyla bir kez daha sayılması kararı çıkınca İstanbul seçiminin sonuçlanmasının belki de haftalar sürmesi ihtimali doğdu.

Geçen hafta TL, gelişen ülke paraları arasında da negatif olarak ayrışmıştı.

Dolar/TL bu belirsizliklerle cuma günü benzer para birimlerinden negatif ayrışarak 5.82'yi aşmış, günü 5.75'ın hemen üzerinde tamamlamıştı.