Donald Trump'a suikast girişimi: Mitingde silahlı saldırıya uğradı!

Kasımdaki seçim için kampanya yürüten Trump'a suikast girişimi gibi görünen olay yaşandı. Pensilvanya'daki mitinginde birden fazla silah sesi duyulmasıyla 'yaralanan' önceki Başkan, Gizli Servis ajanları eşliğinde yürüyerek araca bindi.

Donald Trump'a suikast girişimi: Mitingde silahlı saldırıya uğradı!

ABD'de kasımdaki başkanlık seçimleri için kampanya yürüten Donald Trump'ın Pensilvanya'ın Butler kentindeki mitinginde halefi Başkan Joe Biden'ı eleştirdiği sırada birden fazla silah sesi duyuldu.

Silah seslerinin duyulması üzerine kürsünün altına eğilen önceki Başkan, acıyla yüzünü buruşturup sağ elini sağ kulağına götürdü.

Trump'ı korumak için podyuma koşan Gizli Servis ajanları, kulağından akan kanın yüzüne bulaştığı Cumhuriyetçi adaya tıbbi müdahalede bulundu.

Trump, ABD Gizli Servisi ajanları eşliğinde bir araca bindirilmeden önce kalabalığa doğru yumruğunu kaldırarak selam verdi.

İlk açıklamayı yapan ABD Gizli Servisi, Pensilvanya'daki mitingde bir "olayın" yaşandığını dile getirdi. Açıklamada "Gizli Servis koruyucu önlemler uyguladı ve eski Başkan güvende. Bu, şu anda aktif bir Gizli Servis soruşturmasıdır ve daha fazla bilgi mevcut olduğunda açıklanacaktır" denildi.

Ardından Trump'ın Sözcüsü, önceki Başkan'ın iyi olduğunu ve yerel bir sağlık tesisinde kontrollerinin yapıldığını söyledi. Sözcü Steven Cheung, "Başkan Trump, kolluk kuvvetlerine ve ilk müdahale ekiplerine bu alçakça eylem sırasında hızlı harekete geçtikleri için teşekkür ediyor" dedi.

Gazeteciler, bölge savcısından aldıkları bilgiye göre kurşunun Trump'ı sıyırıp geçtiğini, saldırgan olduğu düşünülen bir kişinin öldürüldüğünü, miting katılımcılarından birinin öldüğünü, birinin durumunun ağır olduğunu aktardı.

Olayın videosunda, ellerinde pankart taşıyan ve Trump'ın arkasında duran çok sayıda destekçi, silah seslerinin duyulması üzerine yere eğildi. BBC'ye konuşan tanıklardan Jason, peş peşe 5 el silah sesi duyduğunu söyleyerek “Gizli Servis'in Trump'ı korumak için üzerine atladığını gördük. Kalabalığın içindeki herkes çok hızlı şekilde yere çömeldi. Trump da eğildikten kısa bir süre sonra ayağa kalktı ve yumruğunu havaya kaldırıp birkaç şey söyledi" dedi. Tim de "yaylım ateşi duyduklarını" belirterek "Hidrolik hatlara bir şey çarpmış olmalı ki, sağ taraftaki hoparlör aşağı düştü. Başkan Trump'ın yere çöktüğünü gördük ve kaos olduğu için herkes yere çökmeye başladı" diye konuştu.

Herkesin terk ettiği miting alanındaki podyumun etrafı sarı polis bantlarıyla çevrildi. Bir helikopter yukarıdan uçarken kolluk kuvvetleri alanı doldurdu.

Silahlı kolluk kuvvetleri, Trump'ın çıktığı podyumun yakınındaki çatıda görüldü. Sosyal medyaya düşen görüntülere göre çatıdan Trump'a ateş eden saldırgan vurularak öldürüldü.

Saldırganın keskin nişancı olduğu belirtildi. Medyaya adlarının açıklanmaması kaydıyla konuşan iki kolluk kuvveti yetkilisi, Trump'ın mitinginde ateş açılmasının, "eski ABD Başkanı ve olası Cumhuriyetçi adaya yönelik suikast girişimi olarak soruşturulduğunu" söyledi.

Beyaz Saray, "Başkan Joe Biden'ın Gizli Servisi Başkanı ve İç Güvenlik Bakanı'ndan Trump olayına ilişkin güncel brifing aldığını" duyurdu.

Hem Trump'ın Cumhuriyetçi Partisi'nden hem de Biden'ın Demokrat Partisi'nden önde gelen isimler, "siyasette şiddete yer olmadığını" söyleyerek saldırıyı kınarken, Trump'ın çabuk iyileşmesi dileklerini paylaştı.

Biden da ilk etapta yazlı açıklama yaptı:

"Trump'ın güvende ve iyi durumda olduğunu duyduğuma minnettarım. Daha fazla bilgi edinmeyi beklerken, kendisi, ailesi ve mitingde bulunan herkes için dua ediyorum.

"Eşim Jill ve ben, onu güvenli bir yere ulaştırdığı için Gizli Servis'e minnettarız. Amerika'da bu tür şiddete yer yok. Bunu kınamak için tek ulus olarak birleşmeliyiz."