DSG Deyrezor'da ilerliyor: Ebu Hewla’ya bağlı milisler kurumları yağmalıyor

Ebu Hawla’ye bağlı silahlı milislerin Deyrezor'da bazı kamu kurumlarını yağmaladığı bildirildi.

DSG Deyrezor'da ilerliyor: Ebu Hewla’ya bağlı milisler kurumları yağmalıyor

Deyrezor’da çatışmalar, 27 Ağustos’ta Haseke’de düzenlenen operasyonda Deyrezor Askeri Meclisi Komutanı Ahmed Ebu Hewla'nın (Ahmed El Xebil) Demokratik Suriye Güçleri (DSG) tarafından tutuklanmasıyla patlak verdi.

Deyrezor’daki Arap aşiretleri Hewla'nın tutuklanmasına karşı çıkarak DSG ile çatışmaya başladı.

Çatışmalarda DSG üyesi, Deyrezor Askeri Meclisi üyesi, aşiret mensubu ve sivil dahil çok sayıda kişi hayatını kaybetti.

DSG, durumu kontrol altına almak ve Ebu Hewla’ya bağlı milislerin ellerinde tuttukları köy ve kasabaları almak için bölgeye güç göndermeye devam ediyor.

DSG güçleri şu ana kadar Deyrezor’da Fırat’ın kıyısında yer alan Cidêdet Ikidat, Dehle, Bisêre, Ziban û İzbe gibi kasaba ve köyleri kontrol etti.

DSG’nin denetimi ele aldığı köy ve kasabalarda çekilen görüntülerde Ebu Hewla’ya bağlı milislerin kamu hizmet kurumlarını yağmaladığı görüldü.

Bölgede bulunan aktivist Xalid Zêno, “Burası Bisêre kasabası. Şu anda DSG kontrolünde. Newaf El Beşir’in milistleri ve İran çeteleri Fırat Nehrinin batısında geçtikten sonra kent DSG tarafından kurtarıldı” dedi.

Bir başka aktivist de “Şu anda İzbe’deyiz. İzbe’nin pazarındayız. Bunlar da bölgeyi suçlulardan temizleyen DSG’liler” ifadesini kullandı.

DSG kasabalarda denetimi ele aldıktan sonra, Ebu Hewla'ya bağlı silahlı milislerin kamu kurumlarını yağmaladığı görüldü.

Ne olmuştu?

Bölgedeki çatışmalar, Pazar akşamı Haseke’de düzenlenen operasyonda Deyrezor Askeri Meclisi Komutanı Ahmed Ebu Hewla'nın (Ahmed El Xebil) DSG tarafından tutuklanmasıyla patlak verdi. Deyrozor’daki Arap aşiretleri Hewla'nın tutuklanmasına karşı çıkarak DSG ile çatışmaya başladı.

Çatışmalarda 11 DSG üyesi ile Deyrezor Askeri Meclisi üyesi 20 silahlı aşiret mensubu ve 3 sivilin hayatını kaybettiği bildirilse de Suriye İnsan Hakları Gözlemevi (SOHR) ölü sayısının en az 50 olduğunu kaydetmişti.

Demokratik Suriye Güçleri, sonrasında Deyrezor'da kontrolü altındaki bölgelerde sokağa çıkma yasağı ilan etmişti.

DSG bünyesinde yer alan Deyrezor Askeri Meclisi de “bölgedeki halka karşı suç işlemesi ve uyuşturucu kaçakçılığı yapması” nedeniyle Ahmed Ebu Hewla’yı meclis komutanlığı görevinden aldığını duyurmuştu. /Kaynak