DSG Sözcüsü: Kamplarda yeni nesil IŞİD yetişiyor

DSG Sözcüsü Kino Gabriel, El Hol Kampı’nda yaşayan IŞİD’li ailelerin gelecek için potansiyel tehlike olmaya devam ettiklerini, yeni yetişen çocuk ve gençlerin örgütün ideolojisi ile eğitildiğini söyledi.

DSG Sözcüsü: Kamplarda yeni nesil IŞİD yetişiyor
Rojava’’nın Haseke kentinde Suriye Demokratik Güçleri’nin (DSG) kontrolü altındaki bölgelerde bulunan ve Suriye’nin en büyük mülteci kampı olan El Hol’de, çoğunluğu IŞİD mensuplarınnın aileleri olmak üzere 62 bin kişi yaşıyor.
 
Kamp son dönemde sık sık infaz olayları ile gündeme geliyor. Kampta son bir yılda faili mechul şekilde öldürülenlerin sayısı 20’yi geçti.
 
Kampta yaşayan ve henüz 11 yaşında olan Muna isimli çocuk, annesinin kendisini IŞİD’li biri ile evlenmeye zorladığını, kabul etmeyince de infaz edilmek istendiğini söyledi.
 
Bu nedenle annesi hakkında Kamp Yönetimi’ne şikayette bulunan Muna, “Annem hakkında şikayette bulundum, asayiş gelip tutukladı, sonra serbest bıraktı. Ardından kaçak olarak kamptan kaçtı. O beni istemiyor, ben de hiçbir zaman onu istemedim. Bu yüzden bana kurşun sıktılar, bedenime 4 kurşun isabet etti. Korkudan bataniye altına saklandım ama mermiler bataniyeye işledi. Onlar IŞİD’liydiler, onların dışında kimse böyle yapmaz” dedi.
 
Annesi tarafından defalarca ölümle tehdit edildiğini belirten Muna, “Annem beni öldürmek için adam gönderdiğini söyledi. Gizli şekilde gelip bana ateş ettiler” şeklinde konuştu.
 
Birleşmiş Milletler verilerine göre kampta yüzde 90’ından fazlası kadın ve çocuk olmak üzere 62 bin kişiyi barındırılıyor. Kampta 57 farklı ülkeye mensup 10 bin kişi yaşıyor. Ancak çoğunluluğu Irak ve Suriyeliler oluşturuyor.
 
Kamptaki örgüt taraftarları, IŞİD’e olan desteklerini gizlemeden dile getiriyor. Onlardan biri kameralara, “Buradan dönersem İslam Devletine döneceğim. Çünkü yeryüzünde şeriatı uygulayan tek devlettir. Neden dönmeyecekmişim ki, çünkü gerçek mülüman onlar” dedi.   
 
Birleşmiş Milletler İnsani İşler Koordinasyon Ofisi’ne (OCHA) göre El-Hol’da 12 yaş altı 31 binden fazla çocuk yaşıyor.
 
STK’lar da El-Hol’deki kötü koşullar ve tıbbi bakım eksikliğine vurgu yapıyor.
 
Ancak DSG Sözcüsü Kino Gabriel, kampaki potansiyel tehlikeye dikkat çekerek, “Kampta şeriat uyguluyor, çocukları radikal ideolojilerine göre eğitiyorlar. Kendilerine Hisbe denilen özel polis gücü kurmuşlar. Tamamı kadınlardan oluşuyor ve herşeyi onlar yapıyor. Onlar aracılığıyla çocukların zihnine bu düşünceleri aşılıyorlar. Bu durumla doğru düzgün mücadele etmezse kampta yeni bir IŞİD nesli yetişecek” dedi.

 

Rudaw