DSG'den Türkiye ile diyaloğa 'Efrin' şartı

DSG'den Türkiye ile diyaloğa 'Efrin' şartı

Demokratik Suriye Güçleri (DSG) Genel Komutanı Mazlum Kobane, Türkiye ile dolaylı görüşmelerin olduğunu ve diyaloğa hazır olduklarını belirterek, var olan sorunlara müzakereler ve barışçıl yollarla kimi şartlar çerçevesinde görüşmelere hazır olduklarını söyledi. Kobane, “Türk devleti eğer çözüm istiyorsa Efrîn halkının topraklarına dönmesi gereklidir. Bu olmazsa çözüme ulaşamayız” dedi.

DSG Genel Komutanı Mazlum Kobane, Suriyeli Aşiretler Çalıştayı’nda yaptığı konuşmada, aşiretlere DSG’nin yanında durdukları için teşekkür etti ve yardımları sayesinde zafer elde edildiğini ifade etti.

YPG’nin kuruluş aşamasını hatırlatan Kobane “Suriye krizinin başından beri rejime bağlı askeri kurumlar savunma görevlerini yerine getirmemiş, halkın beklentilerini karşılamamış ve halkı dış müdahalelerin ve terörist grupların pençesine atmıştır. Bu da Kürt gençlerinin diğer bileşenlerle birlikte Halk Savunma Birlikleri’ni (YPG) kurmasının ana nedenlerinden biri olmuştur” ifadelerini kullandı.

Halklar Hep Birlikte Savaştı

Kobane konuşmasının devamında, bölge savunmasında DSG’nin kuruluşuna değinerek şunları söyledi: “DSG’nin kuruluşunun ardından Humus, İdlib, Hama, Girê Spî, Menbic, Rakka ve diğer bölgelerden yurtseverler Demokratik Suriye Güçleri saflarına katıldı” dedi.

DSG’de yer alan Kürt, Arap, Süryani, Ermeni, Asuri, Çerkez, Türkmenlerin hep birlikte savaştığını ve 11 bin şehit verdiğini söyleyen Kobane, “DSG Suriye’de mezhepçilik ve ırkçılık yapmayan tek yurtsever askeri kurumdur, Suriye’nin geleceğinin temsilciliğini yapmaktadır. Bu nedenle de buradan kimsenin Demokratik Suriye Güçleri üzerinden yurtseverlik tartışması yürütemez” diye konuştu.

‘Koalisyon ve Rusya Terörle Savaşta Olumlu Rol Oynadı

DSG Genel Komutanı, dünyanın her yerinden gelen teröristlerin Suriye'de toplandığını, uluslararası koalisyon güçleri ve Rusya’nın teröre karşı savaşta olumlu rol oynadığını söyledi.

Efrîn, İdlib, Bab ve Cerablus bölgelerinde uluslararası koalisyon ve Rus güçlerinin bulunması gerektiğini söyleyen Kobane, "IŞİD o bölgelerde tamamen bitmiş değil. Suriye'nin terörden tamamen temizlenmesi ve halkımızı teröre karşı korumak için uluslararası destek gerekiyor" dedi.

‘Suriye’nin Toprak Bütünlüğünden Yanayız

Suriye sorununun çözümünde DSG'nin görüşü hakkında Mazlum Kobane, "Güçlerimiz Suriye’nin toprak bütünlüğünden yana. Sorunlarının Suriye içi diyalogla çözümüne inanıyoruz. Bölgenin 2011 yılındaki durumuna dönmesi mümkün değil. Suriye sorunlarının çözümü için rejim ile diyalog yapmaya hazırız" diye kaydetti.

‘Türkiye ile Dolaylı Görüşmelerimiz Var’

Mazlum Kobane, konuşmasının devamında Türkiye ile dolaylı görüşmelerin olduğunu, diyaloglara ve var olan sorunlara müzakereler ve barışçıl yollarla kimi şartlar çerçevesinde görüşmelere hazır olduğunu belirtti. Türk devletinden Suriye’nin içişlerine karışmamasını ve Suriye devletinin egemenliğine saygı duyması gerektiğini söyledi. 

Kobane, “Türk devleti eğer çözüm istiyorsa Efrîn halkının topraklarına dönmesi gereklidir. Bu olmazsa çözüme ulaşamayız” dedi.

DSG Genel Komutanı Mazlum Kobane konuşmasının devamında DSG’nin teröre karşı zaferinin ardından yeni bir süreçle karşı karşıya olduğunu, varlığını sürdüren IŞİD tehlikesini tamamen yok etmek için çalışacaklarını kaydetti.

Kobanekonuşmasının sonunda bölge aşiretlerine, DSG’ye manevi desteklerini sürdürmeleri, bu desteğin zaferin temeli olduğunu belirterek, “Teröre karşı kazandık ve IŞİD'i askeri olarak kırdık. Önümüzdeki süreçte de başaracağız” diye konuştu.