Yüzlerce IŞİD’li Eyn İsa Kampı'ndan kaçtı

Yüzlerce IŞİD’li Eyn İsa Kampı'ndan kaçtı

Rojava Özerk Yönetimi, Türkiye’nin Rojava’ya yönelik bombardımanları sonucu bir grup IŞİD’linin Eyn İsa Kampı’ndan kaçtığını açıkladı.

Rojava Özerk Yönetimi tarafından bugün yapılan açıklamada, başta İnsan Hakları örgütleri olmak üzere IŞİD’le savaşta koalisyona, Arap Birliği’ne ve Avrupa Birliği’ne (AP), Türkiye’nin Rojava’ya yönelik operasyonlarını durdurmaları talep edildi.

Açıklamada, “Yaşanan bu felaketin sonuçlarının sadece Suriye ile sınırlı kalmayacağı ve kontrolden çıkacağı” uyarısında bulunuldu.

Özerk Yönetim, Türkiye’nin Rojava’ya yönelik bombardımanları sonucu IŞİD mensuplarının ailelerinin kaldığı Eyn İsa Kampı’ndan bazı IŞİD’lilerin kaçtığını açıkladı.

Söz konusu kampta binlerce IŞİD mensubu ve sempatizanının kaldığı hatırlatılan açıklamada, “Yaşananlar IŞİD’in tekrar canlanmasını destekler niteliktedir” denildi.

DSG: 785 yabancı kamptan firar etti

Suriye İnsan Hakları Gözlemevi, Kuzey Suriye’nin Til Abyad kenti yakınlarında IŞİD’lilerin tutulduğu bir kamptan 100 kadar kadın ve çocuğun kaçtığını duyururken, Suriye Demokratik Güçleri (SDG) ise IŞİD’le bağlantılı 785 yabancının kamptan firar ettiğini bildirdi.

Suriye Gözlemevi Direktörü Rami Abdulrahman, Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK) askerleri ile Özgür Suriye Ordusu’nun  (ÖSO) Til Abyad ilçesinin güneydoğusundaki Suluk belde merkezini ele geçirmesinin ardından, ilçenin güneyindeki Reulayn kasabasında bulunan kampta anarşi durumunun hakim olduğunu’ aktardı.

IŞİD sempatizanı kadın ve çocuklarının tutulduğu kamptan yaklaşık 100 kişinin kaçtığı bildirildi.

DSG’den bir yetkili, kamptaki durum hakkında daha fazla ayrıntıya sahip olmadıklarını söyledi.

Bu açıklamadan kısa süre sonra DS’den gelen duyuruda IŞİD’le bağlantılı 785 kişinin kamptan kaçtığı kaydedildi.

Rojava’da DSG’ye ait kamplarda 10 ila 20 bin IŞİD mensubu ve sempatizanının bulunduğu tahmin ediliyor. Türkiye’nin Rojava’ya operasyonu başlatmasıyla söz konusu örgüt mensuplarına yönelik endişeler gündeme oturdu.

Trump, DSG’lin elindeki yaklaşık 2 bin yabancı uyruklu örgüt mensubunun ülkeleri tarafından kabul edilmesi çağrısında bulunmasına rağmen, başta İngiltere olmak üzere söz konusu ülkelerin çoğu bu çağrıya yanıt vermedi.

Eyn İsa ilçesindeki, kamp 2016 yılında DSG tarafından kuruldu. 2018 verilerine göre kampta 12 bin kişi kalıyor.

Kampın bir bölümünde Deyrezor, Halep ve Rakkalı göçmenler, bir bölümünde ise IŞİD mensupları ve aileleri kalıyor.

Özer Yönetim Asayişi, IŞİD’lilerin ve TSK’nın desteklediği güçlerin saldırılarına maruz kalmamaları için bölge halkının, Tıl Temir ile Eyn İse karayolunu kullanmamaları çağrısında bulundu.