Duran Kalkan: KDP Kürdistan'ı yönetemiyorsa çekilsin, KCK buna taliptir

PKK üst düzey yöneticilerinden Duran Kalkan, “Hewlêr'de başka bir yönetim gelsin, bak gör nasıl halkın ihtiyaçlarını karşılıyor, Kürdistan topraklarını savunuyor. KCK, gerilla buna adaydır. KDP yapamıyorsa bırakmalıdır o zaman” dedi.

Duran Kalkan: KDP Kürdistan'ı yönetemiyorsa çekilsin, KCK buna taliptir

Örgüte yakın Medya Haber TV’ye konuşan PKK Yürütme Komitesi Üyesi Duran Kalkan, Türk Silahlı Kuvvetleri’nin (TSK) Metina, Zap-Avaşin bölgelerinde sürdürdüğü askeri operasyonlar, Şengal’de Irak ordusu ile Şengal Direniş Birlikleri (YBŞ) arasında yaşanan gerilim ve gündemdeki konulara ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

PKK lideri Abdullah Öcalan’a uygulanan görüş yasağını “ağır bir baskı ve işkence durumu” olarak nitelendiren Kalkan, “Fiziki bir işkence. Psikolojik olarak her düzeyde Önder Apo’nun üzerinde baskı ve işkence sürdürülüyor” ifadesini kullandı.

TSK’nın 17 Nisan’da Duhok’un Amedi ilçesi sınırları içerisindeki Zap, Avaşin-Basyan bölgesinde başlattığı “Pençe-Kilit” operasyonu “tarihin en amansız savaşlarından biri” diye değerlendiren Kalkan, “Şunu herkes bilmeli; bu TC devletinin de en büyük savaşıdır, Kürtlerin en büyük savaşıdır. Bundan önce yaşadıklarının hepsinden daha keskinliği, yoğunluğu ifade ediyor. Şiddet bakımından kesinlikle böyle” şeklinde konuştu.

Kalkan, üç haftadan bu yana yaşanan çatışmalarda TSK’nın kaybının 300’ün üzerinde olduğunu ve devletin “gerçek rakamları” gizlediğini öne sürdü.

“Almanya ve İngiltere en büyük suç ortakları”

“Ukrayna savaşının sonuçları da biraz yönlendirici oldu” diyen Kalkan, ABD ve NATO’nun Türkiye’yi “Rusya karşısında tutabilmek için PKK'ye saldırmaya teşvik ettiğini” savundu.

Kalkan, “Almanya, İngiltere de bu saldırının en büyük suç ortağı konumunda. Petrol kaçakçılığı yapıyorlar, gaz kaçakçılığı yapmak istiyorlar. Ukrayna savaşından sonra Rusya'dan, Çin'den, Asya'dan doğalgaz alamadıkları için KDP’den, Türkiye ile Ortadoğu'dan kaçak gazlar götürerek bunu telafi etmek istiyorlar” diye konuştu.

Bu amaçla Türkiye’nin önüne “yolu kapatıyor diye PKK'nin imhasını koyduklarını” belirten Kalkan, Almanya, ABD ve İngiltere’nin bunu “biraz gaz alalım, rahat yaşayalım” diye yaptığını öne sürdü.

“KDP madem savunamıyor, çekilsin”

Kürdistan Demokrat Partisi’nin, “PKK bizi zora sokuyor, biz Türkiye'ye karşı nasıl savaşalım” dediğini iddia eden Duran Kalkan, “O zaman yönetimi bırak. Yapamıyorsan, savaşamıyorsan, savunamıyorsan Kürdistan topraklarını yönetimi bırak. Başka partiler var, YNK (KYB), Goran, Komela var. Dahası KCK var, gerilla var yani. Hewlêr'de başka bir yönetim gelsin, bak gör nasıl halkın ihtiyaçlarını karşılıyor, Kürdistan topraklarını savunuyor. KCK, gerilla buna adaydır. KDP yapamıyorsa bırakmalıdır o zaman” ifadelerini kullandı.

PKK’li Duran Kalkan, Kürdistan Parlamentosu seçimlerinin de “hile ile yapıldığını” öne sürdü.

Şengal’de Irak ordusu ile YBŞ arasında yaşanan durum hakkında konuşan Kalkan, PKK olarak ilçede kurdukları “Şengal özerk yönetimini” desteklediklerini söyledi.