Duran Kalkan'dan, Gare açıklaması

PKK Yürütme Komite üyesi Duran Kalkan, “Gere saldırısının hedefi kesinlikle bu askerler filan değildi. Temel hedef Merkez Karargahın vurulması, etkisiz kılınması ve ezilmesiydi. Bunda başarısız olunca üstünü örtmek için bunu öne sürdüler” dedi.

Duran Kalkan'dan, Gare açıklaması

PKK’ye yakın bir televizyon kanalına konuşan Duran Kalkan, Türk Silahlı Kuvvetleri’nin (TSK) 10-14 Şubat 2021 tarihleri arasında Kürdistan Bölgesi toprakları içerisindeki Gare Dağı bölgesinde düzenlediği operasyon hakkında değerlendirmelerde bulundu.

Kalkan, “Gere’de ne oldu?” sorusuna, “Tarihi öneme sahip bir soru. Her kes kendisine soruyor, anlamaya çalışıyor. Öyle anlaşılıyor ki daha çok tartışılacak. Belki de tarihin akışını değiştirecek yeni sonuçlar ortaya çıkacak” şeklinde yanıt verdi.

“Tarihin en sert askeri çatışmalarından birisi yaşandı”

Gare’de operasyonu hakkında HPG’nin daha sonra ayrıntılı bilgileri kamuoyuna paylaşacağını dile getiren Kalkan, Türkiye Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar’ın Bağdat ve Erbil ziyaretlerinin ardından bir operasyon yapılacağının kendileri tarafından tahmin edildiğini söyledi.   

PKK Yürütme Komite üyesi Kalkan şöyle devam etti:

“Bilinmeyen olası bir operasyonun nereye olacağıydı. O da 10 Şubat günü sabah saat 3:00-4:00 arasında netleşti. Saldırının hedefi Gare’ydi. Tam 4 gün boyunca, 96 saat, hiç kesintisiz tarihin en sert askeri çatışmalarından birisi yaşandı. Sonuç ortada. 4 gün sonra 14 Şubat sabahı arkalarına bakmadan tekrar geri kaçmak zorunda kaldılar. 4 günlük bir çatışmanın ardından ağır bir askeri yenilgi yaşadılar, tam bir bozgun denebilir buna. Gerçekten de bir hezimet denebilir. Yani Pençe-Kartal tavuk ayağı bile olamadı.”

Gare operasyonunun amacı hakkında değerlendirmelerde bulunan Kalkan, “Operasyonun amacı HPG ve YJASTAR’ın komuta kontrol sistemini etkisiz hale getirmekti. Tıpkı 2008 yılı 19-20 Şubat’ında  Zap’a yönelttiği saldırının bir benzeriydi” dedi.

“Yarın bilançoları verilecek”

Kalkan, “Gere saldırısının hedefi kesinlikle bu askerler filan değildi. Temel hedef Merkez Karargahın vurulması, etkisiz kılınması ve ezilmesiydi. Bunda başarısız olunca üstünü örtmek için bunu öne sürdüler. Gündem saptırıyorlar. Suçlarını örtbas etmek istiyorlar. Operasyon bunun için yapılmadı. Askerler vurulmuş diyorlar. Siz girip vurdunuz, orada esirlerin güvenliğini sağlayan komutan ve savaşçıları da katlettiniz. Yarın bilançoları verilecek” şeklinde konuştu.

Duran Kalkan operasyonun sonuçlarına ilişkin ise şunları söyledi:

“Esir askerleri kurtarmak için başlatılmış şeklinde yansıtıyorlar, bu yalandır, yanlıştır. Bir özel savaş saptırmasıdır. Müjde vereceğim diyordu Tayyip Erdoğan, kendine göre bayram yaptırmak istiyordu. Ama kendisi için kara güne döndü. Ama hezimet yaşadılar. Sonuçta bir daha tarihinin en ağır askeri yenilgilerinden birini daha aldılar. Sadece Türk ordusu da değil, MİT’i özel kuvvetleri, ordunun bütün kuvvetleri. Kendileri de ifade ettiler. Bir gece ansızın geleceğiz diyorlardı. Kaçtılar.”

Hedef Murat Karayılan ve Duran Kalkan mıydı?

Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, AK Parti Trabzon 7. Olağan İl Kongresi'nde yaptığı konuşmada, “Gara hadisesi milletimiz ve devletimizi korumak için sınırlarımızın ötesinde güvenli bir alan oluşturmak fikrimizi pekiştirdik. Gara sıkıntılı bölgeydi, Gara düştü, iş bitti. Önemli mesafe aldığımız harekatlarımızı önümüzdeki dönemde tehditlerin hala yoğun olduğu bölgelere doğru genişleteceğiz” dedi.

Türkiye Milli Savunma Bakanı Akar da dün TBMM'de operasyona ilişkin yaptığı konuşmada şunları kaydetti:

“Bu bölgedeki teröristlerin bir kısmının Gara'yı seçtiği, oraya odaklandığı bize gelen bilgiler arasında bulunmaktadır. Teröristler her an gelebilirler diye korksalar da yine kendilerini emniyette hissetmişlerdir. Herhangi bir şekilde karadan destek olmadan yapılan bir operasyon olması nedeniyle daha önceki operasyonlardan farklıdır. Hedeflere yönelik ayrıntılı çalışmalar yapılmıştır, hedefler özenle seçilmiş.”

Öte yandan gazeteci Fehim Taştekin, Gazete Duvar’da yayımlanan 15 Şubat 2021 tarihli yazısında, operasyonun amacına ilişkin şunları yazdı:

“10 Şubat müjde günüydü. Saat 02.55'te 41 uçakla Gare Dağı'na yönelik Pençe Kartal-2 Harekâtı başlatıldı. İki saat sonra helikopterlerle hava indirmesiyle kara harekâtı başladı. Hava indirmesinden çıkartılan ilk sonuç; PKK’nin elindeki asker, polis ve istihbaratçıların kurtarılması ya da burada üslendiği söylenen PKK liderlerinden Duran Kalkan ile bölgeye geçtiği düşünülen Murat Karayılan’ın yakalanması planıydı. Çift başlı bir hedef. Müjde bu olacaktı.” /Rudaw