‘Efrin’deki gelişmeler Kürtlerin aleyhine!’

Efrinli akademisyen Dr. Welid Şêxo, HTŞ’nin kenti kontrol etmesinin ardından Efrin’de demografik değişim riskinin arttığını söyledi. ENKS’li Fadi Mehê de bölgede göçün artacağına dikkat çekti.

‘Efrin’deki gelişmeler Kürtlerin aleyhine!’

Rojava’nın Efrin kenti ile Azez ve El Bab ilçelerinde, El Kaide destekli Heyet Tahrir Şam (HTŞ) liderliğinde Türkiye destekli Suriye Milli Ordusu’ndan (SMO) silahlı gruplar ile yine SMO bünyesindeji “Üçüncü Kolordu” ve müttefiki Ceyşu’l İslam arasında 5 günden bu yana şiddetli çatışmalar yaşanıyor.

Çatışmalar sonucunda HTŞ ve beraberindeki gruplar Efrin kentini ve 30'dan fazla köyü kontrol etti. HTŞ üyeleri kentte konvoylarla gövde gösterisi yapıyor.

Efrin’den alınan son bilgilere göre, bu gelişmelerin ardından bölgede yaşayan Kürtler arasında korku havası artırdı.

Efrinli akademisyen ve politikacı Dr. Welid Şêxo, Rudaw Radyo'da yayınlanan “Çavê Sêyem” (Üçüncü Göz) programında Efrin’deki durumu değerlendirdi.

Kentte demografik değişimin artacağını ve Efrinlilerin sosyal durumunun daha da zorlaşacağını belirten Şêxo, “Efrin’de demografik değişim riski artacak, çünkü daha önce az da olsa bazı aileler geri dönebiliyordu ama şimdi kimse dönemeyecek. Efin halkının korkuları arttı. Büyük değişiklikler olursa bunun Kürtlerin aleyhine olacağına inanmıyorum” dedi.

Suriye Kürt Ulusal Konseyi (ENKS) yöneticilerinden Fadi Mehê de, Efrin'de yaşananlar konusunda ABD’li yetkililerle görüşebileceklerini söyledi.

Mehê, “ENKS'nin imkanlarının ötesinde şeyler oluyor. ENKS olarak sesimizi ABD’ye duyurabiliriz. Bölgede yaşanan olaylar bölgenin demografisini değiştirecek ve tehdit oluşturacak. Zaten mültecilik vardı ama şimdi artık Efrinliler evlerine geri dönemeyecek” diye konuştu.

Şarkul Avsat, HTŞ ve müttefiklerinin Türkiye destekli SMO’nun en önemli bileşenlerinden biri olan 3. Kolordu ile Türkiye’den yetkililerin huzurunda bir anlaşmaya vardı.

Ancak Muhalefet kaynakları, HTŞ Lideri Ebu Muhammed el-Colani ile Üçüncü Kolordu Lideri Ebu Ahmed Nur arasındaki ilk tur müzakerelerin durduğunu ve başarısız olduğunu bildirdi.

“Üçüncü Kolordu” ile HTŞ’nin desteklediği “Hamza Tümeni” arasındaki çatışmalar, medya aktivisti Muhammed Ebu Gannum ve hamile eşinin Halep'in kuzeydoğusundaki El Bab ilçesinde öldürülmesine karışmasının ardından başladı.

Çatışmalar, Sultan Süleyman Şah Tümeni ve Ahrar eş-Şamıın, Hamza Tümeni’nin yanında yer alması ve HTŞ’nin çatışmalara diğerinin yanında dahil olmasıyla diğer bölgelere de sıçradı. Bu süre zarfında Halep'in kuzeyindeki Azez kentine yakın bir noktaya ulaşarak Afrin şehri ve çevresini kontrol altına aldı. /Rudaw