Efrin’e düzenlenen operasyonun 5. yıl dönümünde Rojava’da Efrin gösterileri düzenlendi

Çoğunlukla Şehba bölgesinde yaşayan on binlerce Efrinli göçmen, 18 Ocak 2018’de Türkiye tarafından Efrin’e düzenlenen operasyonun 5. yıl dönümünde protesto gösterisi düzenledi. Gösteride, "Efrin bizimdir, bizim kalacak" sloganı atıldı.

Efrin’e düzenlenen operasyonun 5. yıl dönümünde Rojava’da Efrin gösterileri düzenlendi

Göstericiler, zeytin dalları ve Efrin’de hayatlarını kaybedenlerin resimlerini taşıdı. Ayrıca uluslararası toplumun Efrin'deki duruma karşı karşı sessiz kaldığı belirtilerek, Efrin halkının yanı sıra, halkın bağ-bahçelerine, tarlalarına, evlerine ve zeytin ağaçlarına yönelik devam eden talan ve gasp olaylarına dikkat çekildi.

Tel Rifat'ta da protestocular ana caddelerinden kent meydanına kadar yürüdü. Efrin Bölgesi Yürütme Konseyi Eş Başkanı Bekir Elo göstericiler adına yaptığı konuşmada, Türkiye'nin başını çektiği silahlı grupların Efrin'e girmesini şiddetle kınadı.

Halep'in Eşrefiye ve Şeyh Maksud mahallelerinde de gösteriler düzenlendi. Her iki mahallede binlerce Kürt vatandaş sokaklara dökülerek gösteri düzenledi. Protestocular, Efrin harekatını, demografik değişim sürecini ve bölgenin Türkleştirilmesi politikasını şiddetle kınadı.

Protestocular, "Döneceğimize söz veriyoruz, işgale hayır, demografik değişime hayır" yazılı pankartlar açtı.

Tabka ve Rakka'da gösteri

Demokratik Suriye Güçleri’nin (DSG) kontrolündeki Tabka ve Rakka kentlerinde de iki ayrı gösteri düzenlenerek Efrin harekatı kınandı.

Gösterilere siyasi parti ve sivil toplum kuruluşu yöneticileri de katıldı. Protestolarda Türkiye'nin politikasına karşı sloganlar atıldı. Türkiye-Suriye yaklaşmasının ana nedenlerinin Türkiye’de yaklaşan genel seçimlerle, Suriye’nin üzerindeki uluslararası baskıyı hafifletmek olduğu öne sürüldü.

Efrin harekatı 20 Ocak 2018’de başlatıldı ve 18 Mart 2018'de sonra erdi. O zamandan beri 300.000'den fazla Efrinli zorla yerinden edildi ve yerlerine Suriye’nin içlerinden 400.000 Arap aile yerleştirildi.

Yoğun saldırılar ve şehrin silahlı güçlerin eline geçmesi sonucu yüzbinlerce Kürt, evlerini ve arazilerini terk ederek göç etmeye başladı.

Ayrıca Efrin'in Türkiye ordusu ve güdümündeki silahlı gruplar tarafından kontrol edildiği günden bu yana Efrin Kürtlere yönelik ağır halk ihlalleri ile gündeme geliyor.