Ekonomist Zelyut: Dolarda son savaş başladı

Ekonomist Zelyut: Dolarda son savaş başladı

Dolar/TL, merkez bankalarından küresel çapta düşük faiz beklentilerinin gelişmekte olan piyasalara yönelik risk iştahını ve getiri arayışını artırdığı ortamda bir süredir düşüş trendindeydi.

Merkez Bankası başkanının değişmesi ve ardından gelen 425 baz puanlık indirime rağmen dolar, TL karşısında değer kaybına devam etti.

Arjantin’de yapılan ön seçimlerden muhalefet zaferle çıkınca piyasalarda kısa süreli bir şok etkisi yarattı.

Avrasya Yatırım Stratejisti Evren Devrim Zelyut, “Dolarda son savaş başladı” yorumunu yapıyor.

Türkiye ve ABD arasındaki Fırat’ın doğusu mevsuzunda çift yönlü bıçak etkisi olduğundan bahseden Zelyut, gelecek haberlere göre kurun etkilendiğini kaydediyor. 

“Kamu bankaları ve Hazine ve bunun karşısındaki piyasalar arasındaki dolar savaşı başladı” diyen ekonomist, dövizde bir talep olmadığına dikkat çekiyor.

Türkiye’nin borçlanmasının daha da arttığını belirten Zelyut, kamu bankalarının uzun vadeli döviz mevduatlarını kullanarak kura baskı yaptığını ifade ediyor.

Yazın son günlerinde kur savaşının daha da şiddetleneceğini öngören Zelyut, bunun sebebini de piyasanın kamudan siyasi ve iktisadı konularda 180 derece farklı düşünmesi olarak açıklıyor.

Bu noktadan sonra kurun hareketleneceğini ifade eden Zelyut, piyasanın ABD ile risklerin sıfırlanmadığını düşündüğüne vurgu yapıyor.

Zelyut’a göre, kamuda 4,75, piyasada ise 6,20 dolar/TL bir rakamın belirlendi.

“Dolarda ve borsada pusuya yatanlar kazanacak” diyen analist, Burada galibi, "ABD'den gelecek haberler ve ekonomideki gidişat olacak" yorumunu yapıyor.