Süleymaniye TSO Başkanı: Türkiye’nin uçuş yasağı ticaret ve turizmi etkiliyor

Süleymaniye Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Sirwan Muhammed, Türkiye’nin uyguladığı uçuş yasağının hem ticarete hem de turizme olumsuz yönde yansıdığını söyledi.

Süleymaniye TSO Başkanı: Türkiye’nin uçuş yasağı ticaret ve turizmi etkiliyor

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) ile Ticaret Bakanlığı, Haziran 2023 dönemine ilişkin dış ticaret istatistiklerini geçtiğimiz gün açıkladı. Açıklanan verilere göre; ihracat haziran ayında bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 10,5 azalarak 20 milyar 904 milyon dolar olarak gerçekleşti.

Haziran ayında ihracatta ilk sırayı Almanya alırken bu ülkeyi sırasıyla ABD, Birleşik Krallık, İtalya ve Irak ile Kürdistan Bölgesi takip etti. Türkiye’nin haziranda Irak ve Kürdistan Bölgesi’ne ihracatı 986 milyon dolar oldu.  Türkiye'nin Kürdistan Bölgesi ve Irak'a ihracatı, 2022'nin ilk 7 ayında önceki yıla oranla yüzde 30 artarak 7 milyar 364 milyon dolara ulaşmıştı.

Rûdaw TV’de Hêvîdar Zana’nın sunduğu 15.00 bültenine konuk olan Süleymaniye Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Sirwan Muhammed, Kürdistan Bölgesi ve Irak ile Türkiye arasındaki ekonomik ilişkiler hakkında değerlendirmelerde bulundu.

Türkiye ile 1991 yılından beri karşılıklı ticari ve ekonomik ilişkilerinin olduğunu ve onlarca Türk markasının buradan Irak şehirlerine ulaştığını belirten Muhammed, “Son dönemde taraflar arasındaki ticaret hacminde bir düşüş oldu. Mesele Türkiye’ye petrol ihracatının askıya alınması bunun sebeplerinden biri” dedi.

Türkiye 3 Nisan’da başlattığı Süleymaniye'ye uçuş yasağını 3 Ocak 2024 tarihine kadar uzattığı açıklamıştı.

Süleymaniye TSO olarak Diyarbakır, Mardin ve diğer bölge illeri ile uzun yıllardır ticari ilişkileri olduğunu belirten Muhammed, “Türkiye Süleymaniye’ye uçuş yasağı uygulamadan önce heyetlerimiz karşılıklı gidip geliyordu. Bu yasak her iki tarafı da olumsuz etkiledi. Çünkü tüccarlar nerede kendilerine kolaylık sağlanırsa oraya yönelirler. Oradan gelen tarım, inşaat ve sanayi ürünlerinin buradaki pazarlarda satılıyordu. Diyarbakır ve bölgede üretilen ürünler buraya ihraç ediliyor, buradan da Irak’ın diğer kentlerine ulaşıyordu” ifadelerini kullandı.

Sirwan Muhammed, “Umuyorum bu yasak kalkar. Bu yasak sadece ticareti değil, aynı zamanda turizmi de etkiliyor. Çünkü yasaklardan önce Süleymaniye’den Türkiye’nin değişik kentlerine günde bir veya iki sefer yapılıyordu. Tabi ticari amaçlı, sağlık turizmi amaçlı seyahat edenler oluyordu. Dolayısıyla bu yasak tüm bu alanları da olumsuz etkiledi” şeklide konuştu.

Uçuş yasağının yanı sıra Türkiye’nin Irak’a yönelik su politikaları, vize konusu ve geçiş kolaylığı gibi konuların da iki taraf arasındaki ticareti olumsuz etkilediğini belirtti.

Süleymaniye’de fabrikaların adım adım Irak pazarını doldurabilecek kapasiteye ulaştığını kaydeden Sirwan Muhammed, 2022 yılında Irak’a ve yurt dışına yaklaşık 2 milyar dolar değerinde ihracat yaptıklarını söyledi.