El Vatan: Rusya Türkiye’ye, Suriye’den çekilmesi için takvim sunacak

Rusya’nın Türkiye’ye, Suriye’den çekilmesi için bir takvim sunacağı öne sürüldü.

El Vatan: Rusya Türkiye’ye, Suriye’den çekilmesi için takvim sunacak

Suriye’de yayınlanan El Vatan gazetesinin haberine göre, Rusya, bugün başlayan ve yarın da devam edecek olan Astana görüşmelerinde, Türkiye’nin Suriye’den çekilmesi için bir takvim sunacak.

El Vatan’dan aktaran BBC’ye göre, gazeteye konuşan Suriye hükümeti kaynakları, “Moskova, Ankara ile Şam’ın yakınlaşmasını istiyor. Bu yüzden Türkiye’nin Suriye’den çekilmesine dair net bir takvim ortaya koyacak” dedi.

El Vatan’a konuşan kaynaklar, Şam’ın diyaloğa açık olduğunu, tarafların bunun için net hedefler, bir çerçeve ve bir diyalog mekanizması belirlemesi gerektiğini belirterek, “Bir ilerleme sağlanmasını istiyorsak, ‘terörle mücadele’ gibi iki tarafın da kendine göre yorumladığı muğlak ifadeler kullanmayı bırakmamız lazım” dedi.

Ürdün, Lübnan, Irak ve BM’den gözlemciler de katılıyor

Öte yandan Suriye ordusuyla Heyet Tahrir eş-Şam ve Türkiye ordusuyla Demokratik Suriye Güçleri (DSG) arasındaki çatışmaların son dönemde artmasının Ankara-Şam yakınlaşmasını zorlaştırabileceği aktarılıyor.

Kazakistan’da gerçekleştirilecek zirvede, katılımcıların ikili ve üçlü görüşmeler de yapması bekleniyor. Gazeteye göre toplantıya Ürdün, Lübnan, Irak ve Birleşmiş Milletler’den de gözlemciler katılacak.

Türkiye ve desteklediği silahlı örgütler, Suriye’nin kuzeyinde geniş bir alanı kontrol altında tutuyor. Cihatçıların ve bazı muhalif grupların kontrolündeki İdlib’de de Türkiye’nin çeşitli gözlem noktaları bulunuyor.

Suriye hükümeti ise bütün bunları "Türkiye’nin işgali" olarak görüyor ve müzakerelerin ilerleyebilmesi için "işgalin son bulmasını" şart koşuyor.