Emin İsa’nın ailesinden DSG’ye çağrı

DSG yetkililerine ve uluslararası kamuoyuna seslenen KDP-S üyesi Emin İsa Emin’in ailesi, oğullarının cinayetinin aydınlatılması çağrısında bulundu.

Emin İsa’nın ailesinden DSG’ye çağrı

Kürdistan Demokrat Partisi-Suriye (KDP-S) üyesi Emin İsa Emin’in PYD hapishanesinde vahşi bir şekilde katledilmesine ilişkin yeni bir açıklama yapıldı.

Emin İsa Emin’in ailesi, “Yapılan işkencenin ayrıntıları açıklanmalı ve suç aydınlatılmalıdır. Faillerin tespit edilerek adalete teslim edilmesini talep ediyoruz” açıklamasında bulundu.

Açıklamada, adalet arayışlarının henüz sonuç bulmadığı ve Demokratik Suriye Güçleri (DSG) yetkililerinin konuyla ilgili herhangi bir açıklama yapmadığı kaydedildi.

Aile, inceleme için oğullarının mezarının tekrar açılabileceğini ve uzman ekibin araştırmaya katılabileceğini yineledi.

Tüm uluslararası taraflara, hukuk ve insani yardım kuruluşlarına, Uluslararası Koalisyon’a ve Birleşmiş Milletler bünyesindeki komitelere seslenen aile, “Adil bir soruşturma yürütülmesi ve cinayetin aydınlatılması için yerel yetkililere baskı yapılması çağrısında bulunuyoruz” değerlendirmesinde bulundu.

Cinayetin bir an önce aydınlatılması gerektiğine işaret eden aile, DSG liderlerinin cinayetten sorumlu olduklarını kabul etmelerini, Emin İsa’nın ailesiyle halktan özür dilemesi gerektiğini vurguladı.

Aile, “DSG liderleri, faillerin cezası kesilinceye kadar resmi bir açıklama yapmalıdır” dedi.

NE OLMUŞTU?

KDP-S üyesi Emin İsa Emin, 22 Mayıs’ta PYD’ye bağlı Asayiş güçleri tarafından gözaltına alındıktan 27 gün sonra, hapishanede işkence edilerek öldürülmüştü.

Ailesi ve KDP-S, Emin İsa’nın vücudunda çeşitli izler olduğunu ve işkence sonucu öldürüldüğünü açıklamıştı. Bölgede çok sayıda kurum ve kişi olaya tepki gösterdi. KDP-S, üyeleri Emin İsa Emin’in katledilmesine ilişkin acilen bir araştırma komisyonu oluşturulmasını istemişti.

ABD’nin Suriye Büyükelçiliği de Emin İsa Emin’in öldürülmesine tepki göstermiş, cinayetin bir an önce araştırılmasını istemişti.

1986 yılında Dirbêsiyê'nin Bîrikê köyünde dünyaya gelen Emin İsa, evli ve 2 çocuk babasıydı.