ENKS: Müzakerelerin en önemli gündemi "ortak bir askeri güç" oluşturulması

ENKS: Müzakerelerin en önemli gündemi "ortak bir askeri güç" oluşturulması

ENKS Başkanlık Konseyi Üyesi Sileyman Oso, Kürtler arası birlik görüşmelerinin ikinci aşamasının en önemli bir gündeminin de “ortak bir askeri güç” oluşturmak olduğunu, teknik ayrıntılar için bir komisyonun kurulacağını söyledi.

Ark News’e PYNK (Kürdistan Ulusal Birlik Partileri) ile Suriye Kürtleri Ulusal Konseyi (ENKS) arasındaki birlik müzerkereleri hakkında değerlendirmelerde bulunan ENKS Başkanlık Konseyi Üyesi Sileyman Oso, Kürt-Kürt birliği  müzakerelerinin ikinci aşamasında Duhok Anlaşması temelinde yürütüleceğini söyledi.

Oso, yapılacak müzakerelerde en önemli maddenin kuşkusuz “ortak bir askeri güç” oluşturmak olduğunu ifade ederek, Roj Peşmergelerinin dönüşünün de bu kapsamda ele alınacağını kaydetti.

Roj Peşmergelerinin “ortak askeri güç” içerisinde yer alması konusunda ABD ve PYD’nin ılımlı yaklaştığını kaydeden ENKS’li yetkili, çok hassas bir konu olması itibariyle ortak askeri güç oluşturulmasının ayrıntılarını oluşturacak uzman bir komisyona ihtiyaç olduğunu sözlerine ekledi.

Öte yandan BasNews’e konuşan ENKS Genel Sekreteri Hadi Merhi, Kürtler arası birlik müzakerelerinin ikinci aşamasının henüz başlamadığını,  garantör ülkenin(ABD) beklendiğini ve en kısa sürede başlamasını  umut ettiklerini söyledi.  Merhi, rejim ve Rusya’nın Kürt-Kürt müzakerelerinden ciddi biçimde rahatsız olduğunu, birliğin önüne geçmeye çalıştığını kaydetti.

ENKS’li yetkili PYNK ile henüz bir anlaşmaya varılmadığını ancak birçok konuda ilkesel düzeyde görüş birliğine varıldığını belirterek, komşu ülkeler ile ilişkiler, anayasada Kürtlerin haklarının garanti altına alınması ve muhalefette nasıl yer alınacağı konusunda ortak bir bakış açısına sahip olunduğunu vurguladı.

Hadi Merhi "Müzarekelerde 2014 Duhok Anlaşması temel alınıyor. Bu anlaşmada yer alan, idari, ekonomik ve askeri maddeler yeniden müzakere ediliyor” dedi.

Roj Peşmergelerinin dönüşünün gündeme gelip gelmeyeceğine ilişkin ise ENKS Sekreteri Hadi Merhi, müzakerelerin en temel konusundan bir tanesinin “ortak askeri  güç” oluşturma olduğunu belirterek, müzakereler ile bunun netleşeceğini ifade etti.