'Erbil-Bağdat Anlaşması belirlendiği gibi hayata geçmezse durumlar daha da kötüleşir'

Irak Ortak Operasyonlar Merkezi’nin Kürdistan Bölgesi Hükümeti Temsilcisi Ebdulxaliq Talet yaptığı açıklamada, Erbil ile Bağdat arasında gerçekleşen anlaşmanın Bağdat’ta hükümet olmaması nedeniyle Şengal’deki ortak operasyon güçlerinin maaşlarının ve bütçelerinin ödenmesinde sorunlara yol açtığını belirtti.

'Erbil-Bağdat Anlaşması belirlendiği gibi hayata geçmezse durumlar daha da kötüleşir'

Konuya ilişkin Basnews’e açıklamalarda bulunan General Ebdulxaliq Talet şunları söyledi: “Peşmerge ile Irak Güçleri bir koordinasyon altında çalıştıkları sürece, ortak operasyonlar merkezinde faaliyet gösteren Peşmerge ve Irak Ordu Güçleri üst yetkililerine haber vermeden gerekli yerlerde çalışmalarını yürütebilirler. Çünkü halen ciddi anlamda bir IŞİD örgütlülüğü var.”

Talet açıklamasını şöyle sürdürdü: “Bağdat’ta hükümet olmadığı için ortak operasyon güçlerinin bütçelerinde problemler yaşanıyor. Bu nedenle yeni bir hükümetin kurulması bekleniyor. Çünkü ortak operasyon güçlerinin özel bir bütçeye ihtiyaçları var ve bu güçlere ayrı bir bütçe ödenmek zorunluluktur. Fakat Iraklı taraflar ortak operasyon güçleri için şu ana kadar gerekli adımların atılmadığını söylüyorlar. Buna karşılık şu an görevine geçici olarak devam eden hükümet sadece günlük kararları geçirme yetkisine sahip ama bütçe ve ödemeler konusunda yetki sahibi değiller.”

General Ebdulxaliq Talet açıklamasının devamında şu hususlara dikkat çekti: “Şayet art niyet yoksa biz her zaman ilgili taraflarla görüşmeler için hazır durumdayız. Zaten Irak Savunma Bakanlığı, Genelkurmaylık ile koordinasyon iyi bir şekilde devam ettiği middetçe herhangi bir sorun yaşanmaz.”

Kürdistan İşçi Partisi’nin (PKK) halen olduğu gibi Şengal’de faaliyetlerine devam ettiğini ifade eden Talet açıklamasının sonunda, şayet Erbil ile Bağdat arasında imzalanan Şengal Anlaşması’nın belirlendiği gibi hayata geçirilmemesi halinde durumların daha da kötüye gideceğine vurgu yaptı. /Basnews