MSD'li yetkili: Suriye ve Türkiye'nin anlaşması zor
Tahran ve Soçi zirveleri ardından Türkiye ile Suriye ilişkilerinin normalleştirilmesi yönünde çabalar artmış durumda. MSD Kahire Temsilcisi Ali el-Asi’ye göre Türkiye ile Suriye ilişkilerinin normale dönmesinin zor olduğunu, çünkü tarafların birbirinin taleplerini karşılamasının mümkün olmadığını söyledi. ENKS yetkilisi Abdullah Gedo ise Rojava yönetiminin Suriye rejimine teslim olacağı görüşünde.
Türkiye ile Suriye arasındaki ilişkilerin yeniden normale dönmesi konusunda Rusya’nın devrede olduğu iddia ediliyor. Soçi zirvesi ardından Türkiye medyası Erdoğan ile Esad arasında telefon görüşmesi gerçekleştireceğini yazdı. Ancak şuana kadar resmi bir temas gerçekleşmezken Vatan Partisi Genel Başkanı Doğu Perinçek hükümetin bilgisi dahilinde Beşar Esad’ın davetlisi olarak önümüzdeki ay Şam’a gideceğini açıkladı.
Edinilen bilgilere göre; Türkiye ile Suriye arasındaki ilişkilerin yeniden normale dönmesi için Rojava Özerk Yönetimi idaresine ve DSG yapılanmasına son verilmesi talep ediyor. Şam’ın Ankara’nın bu talebini yerine getirip getirmeyeceği ise belirsizliğini koruyor.
Rûdaw bültenine katılan Demokratik Suriye Meclisi (MSD) Kahire Temsilcisi Ali el-Asi, Suriye hükümetinin Rojava Özerk Yönetimi ve DSG’ye karşı bir hamle yapma gücüne sahip olmadığı görüşünde.
MSD: Suriye rejimi Rojava'yı dağıtacak güçte değil
MSD Kahire Temsilcisi Ali el-Asi konu hakkında şunları söyledi:
“Türklerin, Suriye'nin taleplerini yerine getirmesi zor olduğu kadar, Suriye'nin de Türkiye'nin taleplerini yerine getirmesi zor görünüyor. Çünkü Türkiye'nin talepleri arasında yer alan mültecilerin dönüşü, yeni bir anayasa ve siyasi değişim gibi maddeler var. Ve Suriye rejimi tarafından bu konuları reddediliyor.”
Ali el-Asi, Suriye’nin özerk yönetime son verme ve Demokratik Suriye Güçleri’nin (DSG) dağıtılmasına güç getiremeyeceğini belirterek “Çünkü rejim zayıf durumda. 100 kişilik bir milis grubuna karşı bile savaşacak güce sahip değildir” şeklinde değerlendirdi.
"Özerk yönetim projesi ulusal bir projedir
Rojava özerk yönetiminin "ulusal bir proje" olduğunu belirten MSD'li temsilci “Özerk yönetim ve DSG artık bir Doğu Fırat veya Kürt projesi olmaktan çıkmış Suriye’nin ulusal projesi haline gelmiştir. Proje tüm Suriyeli gruplar için en doğru projedir” ifadelerini kullandı.
ENKS: Rojava yönetimi ve DSG rejime teslim olacak
Öte yandan Rûdaw bültenine bağlanan Suriye Kürtleri Ulusal Konseyi’nin (ENKS) Suriye Muhalefeti Siyasi Komitesi Üyesi Abdullah Gedo’ya göre Türkiye’nin baskıları ve tehditleri karşısında Suriye’ye hükümeti ile Rojava özerk yönetiminin anlaşabileceğini söyledi.
Abdullah Gedo rejim ile Rojava yönetimi şunları dile getirdi:
"Rejim (Suriye hükümeti) DSG ve Rojava özerk yönetimini kendi himayesine alabilir ve kabul edebilir. Bunu DSG’de kabul edebilir. Çünkü Türk drone saldırıları, bombardımanlar nedeniyle büyük bir baskı altında. Eğer bu saldırılar devam ederse DSG’de, ABD’nin Türkiye’nin saldırılarına göz yumduğu ve yeşil ışık yaktığı kanısı güçlenecek. Çünkü Suriye devriminin başında Rojava yönetimi ile rejim anlaşmıştı. İki taraf arasında birbirine karşıt olma veya birbirine düşmanlık söz konusu değil. Eni sonu Rojava yönetimi Suriye rejimine teslim olacaktır.”
Putin ile Erdoğan'ın Soçi görüşmesi ardından TSK’nın Rojava ve DSG kontrolündeki bölgelere saldırıları arttı.