PKK’den ayrılan gençler Avrupa’da katlediliyor

Ezdi Kürtlerin Temsilcisi Cewher Elî Beg yaptığı açıklamada, özellikle Şengalli Ezdi Kürt gençlerinin Almanya, İsveç ve diğer Avrupa ülkelerinde katledildiklerini belirtti.

PKK’den ayrılan gençler Avrupa’da katlediliyor

Ezdi Emiri’nin Yardımcısı ve Medya İletişim konularından yetkili Cewher Elî Beg konuya ilişkin Basnews’e şu açıklamalarda bulundu: “Bir süre önce Rênas Heyder Qasim isimli bir genç Almanya’da katledildi. 2 gün önce de Naîf Evdel Temo isimli bir genç Hanover kentinde katledildi. Aynı şekilde Zêdan Xelef isimli bir Ezdi gençte Yunanistan’a iltica etmek isterken hayatını kaybetti.”

Cewher Elî Beg şöyle devam etti: “Şengalliler IŞİD katliamlarından dolayı göç ettiler ve şu anda geri dönemiyorlar. Maalesef ki Şengalli gençlerimiz dışarıda katlediliyorlar. Bu nedenle halkımızın can güvenliği sağlamamız birincil görevimiz olmalı.”

Elî Beg açıklamalarına şöyle devam etti: “Dış ülkelerde halkımızın çok ciddi sorunları var. Bu toplumsam problemlerden dolayı insanların katledilmesi gerçekliği de mevcut. Bu temelde Avrupa’da yaşayan Ezdi halkımızın hayatlarının garanti altına alınmasını talep ediyoruz.”

Kürdistan Bölgesi Diyanet İşleri Bakanlığı’nda Ezdi İnançlarından Sorumlu Siûd Misto’da benzer açıklamalarda bulunarak şunları söylemişti: “Şengal jenosidinin üzerinden 8 yıl geçti ve halen halkımız evlerine dönemiyor. Çünkü halen bölgede normalleşme sağlanmış değil. Şengal’de ne yazık ki güvenlik sağlanamamış. Bu durum insanların yurt dışına gitme fikrine sebep oluyor. Ezdi gençlerinin yurtdışında katledilmeleri hem Kürdistan Bölgei hem de Irak açısından tehlike arz ediyor.”

Siûd Misto açıklamasında şu ayrıntılara yer verdi: “Kürdistan Bölgesi’nde bulunan bütün kutsal yerlerimiz koruma altında ama Ezdi halkımız yurtdışına gittiklerinde koruma durumları azalıyor. Bizim halkımızın en iyi korunma alanı Kürdistan Bölgesi’dir, Avrupa değil.”

Kürdistan Bölgesi Peşmerge Güçleri Şengal’i IŞİD’ten özgürleştirdiğinde Kürdistan İşçi Partisi (PKK) bölgeyi kontrol etmek için çok uğraş verdi. Bu amaçları da özellikle 16 Ekim ihaneti ile birlikte kısmen gerçekleşti. Şengal işgalinden sonra Ezdi halkının büyük bir kesimi kaçtı ve bir kesimi de yurtdışına çıktı.” /Basnews