Şengal Özerk Meclisi yetkilisi: YBŞ, Heşdi Şabi'ye bağlı resmi bi güçtür

Şengal Özerk Meclisi Eş Başkan Yardımcısı Heso İbrahim, savaştan yana olmadıklarını ve sorunları diyalog yöntemiyle çözülmesini istediklerini söyledi. İbrahim, iki gündür Irak ordusu ile yaşanan çatışmalarda 1 YBŞ’linin hayatını kaybettiğini bildirdi.

Şengal Özerk Meclisi yetkilisi: YBŞ, Heşdi Şabi'ye bağlı resmi bi güçtür

Irak ordusu ile PKK’ye bağlı Şengal Direniş Birlikleri (YBŞ) arasında 1 Mayıs’tan bu yana çatışmalara sahne olan Şengal’de gerginlik devam ediyor.

Rûdaw TV’de canlı bağlanan Şengal Özerk Meclisi Eş Başkan Yardımcısı Heso İbrahim, ilçedeki son duruma ilişkin bilgi verdi.

Irak ordusu ile YBŞ güçleri arasındaki yeniden başlayan çatışmalarda 1 YBŞ’linin hayatını kaybettiğini belirten İbrahim, bölgede son 24 saatte çatışmaların durduğunu, yaşamın normale döndüğünü dile getirdi.

İbrahim, Şengal’de yer yer yaşanan çatışmalardan etkilenen sınırlı sayıda ailenin göç etmek durumunda kaldığını ileri sürdü.

“Irak ordusu hangi bölgelere yerleşti” sorusuna Heso İbrahim, “Zaten Şengal Irak’ın bir parçası ve Irak ordusu daha önce de Şengal’de vardı. Biz hiç bir zaman Irak ordusu Şengal’e yerleşmesin demedik” yanıtını verdi.

Heso İbrahim, çatışmaların “bölgede kargaşa çıkarmak isteyen bazı tarafların kışkırtmasıyla” ve Bağdat ile Erbil arasında imzalan Şengal Anlaşması kapsamında YBŞ’nin bölgeden çıkarılmak istenmesi nedeniyle yaşandığını dile getirdi.

İbrahim, “Irak ordusu, kontrolünüzdeki yerleri boşaltın diyorlar. Bildiğiniz gibi YBŞ ve Ezidhan Birlikleri,  Heşdi Şabi’ye bağlı Ezidi evlatlardan Şengal’in savunulması amacıyla  oluşmuş bir güçtür” dedi.

Bu gücün “Irak ordusuna değil, IŞİD’e karşı” oluşturulduğunu vurgulayan Şengal Meclisi Eş Başkan Yardımcısı İbrahim, “Sorunu diyalog yolu ile çözmek isteyen herkese kapımız açıktır. Ancak üzerimize gelinirse evlatlarımız mecburen Şengal’i savunmak zorunda kalacaktır” ifadelerini kullandı.

Şengal Özerk Meclisi PKK’ye yakınlığı ile biliniyor.

Ne olmuştu?

Irak ordusu ile PKK’ye yakınlığı ile bilinen YBŞ arasında 1 Mayıs’tan bu yana çatışmalar yaşanıyor. Çatışmalarda 1 Irak askeri ile 1 YBŞ savaşçısı yaşamını yitirdi.

Barzani Yardım Vakfı’nın açıkladığı rakamlara göre çoğu Şengal’in Dugor ve Sinune bölgesinden olan 633 aile evlerini terk etti.

Yaşanan çatışmalara ilişkin bir açıklama yapan Ezidilerin ruhani lideri Baba Şeyh (Şeyh Ali İlyas), Şengal’de yaşanan çatışmalarda sivillerin korunması gerektiğine dikkat çekerek, Erbil ve Bağdat hükumetlerinden, Şengal’deki soruna köklü bir çözüm bulmalarını istedi.

Öte yandan Nobel Barış Ödülü sahibi, BM İyi Niyet Elçisi Ezidi aktivist Nadia Murad, Şengal'de devam eden çatışmalar nedeniyle uluslararası topluma güvenliğin sağlanması ve sivillerin korunması için Irak hükümeti ile işbirliği içerisinde çalışama çağrısında bulundu.

Şengal Anlaşması

Bağdat merkezi hükümet ile Erbil arasında 9 Ekim 2020’de imzalanan anlaşma “idare, güvenlik ve inşa” şeklinde üç başlıktan oluşuyor.

Anlaşma metnine göre, Şengal'de ilçe kaymakamı ve diğer idari birimler için yeni atamalar yapılacak.

Şengal’de iç güvenliğin sağlanması ise yerel polis güçleri, Ulusal Güvenlik Müsteşarlığı ve Ulusal İstihbarat Servisi tarafından Kürdistan Bölgesi güçleriyle koordinasyonlu şekilde yürütülecek.

Yasal olmayan tüm silahlı yapıların ilçe dışına çıkarılmasını da öngören anlaşma doğrultusunda, Kürdistan Bölgesi ile iş birliği kapsamında 2 bin 500 güvenlik unsuru için atama yapılacak.

Anlaşma kapsamında ayrıca, Şengal'in güvenlik ve idari yönetiminin gözden geçirilmesi ve yeniden imarı için merkezi hükümet ile Erbil yönetimi arasında ortak komite kurulması kararlaştırılmıştı.