Cevad Zarif: Erbil’e yönelik saldırılardan dolayı üzgünüz

Kürdistan Bölgesi Başkanı Neçirvan Barzani, başkent Erbil’de İran Dışişleri Bakanı Muhammed Cevad Zarif ve beraberindeki heyet ile bir araya geldi.

Cevad Zarif: Erbil’e yönelik saldırılardan dolayı üzgünüz

Başkanlıktan yapılan açıklamada Neçirvan Barzani’nin Muhammed Cevad Zarif, İran’ın Irak Büyükelçisi İrec Mescidi, İran’ın Erbil Başkonsolosu Nasrullah Reşnudi ve İran’ın Süleymaniye Konsolosu Mehdi Şuşteri ile bir araya geldiği belirtildi.

Barzani, Kürdistan Bölgesi ile İran arasındaki tarihi ilişkiler ve İran’ın en zor zamanlarda Kürdisatan Bölgesi’ne destek verdiğine değinerek, “Kürdistan Bölgesi huzur ve istikrar olarak İran ile ortak çıkarlar temelinde iyi komşuluk ilişkileri içerisinde olacak” dedi.

Cevad Zarifi de, ülkesinin Kürdistan Bölgesi ile olan tarihi ilişkilerini geliştirmek istediğini vurguladı.

Erbil’e yönelik geçen günlerde gerçekleştirilen roketli saldırılara ilişkin üzüntülerini dile getiren Zarif, “İran, bölgenin huzurlu ve istikrarlı olmasını istiyor. İstikrar ve iyi ekonomik ilişkiler her iki tarafın da çıkarınadır” ifadelerini kullandı.

Görüşmede ayrıca, Irak’taki genel durum, IŞİD’le mücadele ve Koalisyon Güçleri’nin bölgedeki varlığı, Irak’ta yapılması planlanan seçimler, Erbil ile Bağdat arasında imzalanan Şengal Anlaşması, ikili ticari ilişkilerin geliştirilmesi ve sınır ticareti ile Erbil ve Bağdat arasındaki ilişkiler ele alındı.

Bugün Erbil'e ulaşan Cevad Zarif, gündüz saatlerinde Başkan Mesud Barzani ve Başbakan Mesrur Barzani ile birer görüşme gerçekleştirdi.