YNK'de ihanet ve entrika bitmez: Kürtlerle değil Rakan Cuburi'yle anlaştılar

Goran yetkilisi Nesreddin Mehmud, YNK'nin Rakan Ciburi ile anlaşmasının Kerkük’ün durumunu daha da karmaşıklaştırdığını söyledi.

YNK'de ihanet ve entrika bitmez: Kürtlerle değil Rakan Cuburi'yle anlaştılar

Goran yetkilisi Nesreddin Mehmud, YNK'nin Rakan Ciburi ile anlaşmasının Kerkük’ün durumunu daha da karmaşıklaştırdığını söyledi.

Değişim Hareketi  (Goran) Yetkilisi Nesreddin Mehmud, Kürdistan Yurtseverler Birliği  (YNK) ile Kerkük'ün yasal olmayan valisi Rakan Ciburi arasında gerçekleşen anlaşmaya ilişkin olarak, YNK'nin şovenist birisiyle bu şekilde anlaşma sağlaması karşısında şaşkınlığını gizlemeyerek, bu anlaşmanın kente zarar vereceğini ve karışıklıkları daha da derinleştireceğini ifade etti.

Goran Ulusal Meclis Üyesi Nesreddin Mehmud konuya ilişkin olarak Basnews'e şunları söyledi: " Özelde Kerkük kenti, genelde 140. Madde kapsamında bulunan Kürdistan Bölgesi dışındaki, Kürdistani bölgelerin durumu giderek kötüleşiyor. Kürdistani Bölgelerde tekrardan Araplaştırma politikaları, IŞİD ve şovenist Arapların Kürt vatandaşlara karşı saldırı ve ekinlerini yakma, talan etme yaklaşımları tehlikeli bir şekilde artıyor. Bu sebeple de sadece bir partinin tek başına problemli bir bölgede kendi başına bu türden anlaşmalar yapması fayda getirmediği gibi, Kürt halkına daha büyük zararlar vermekte."

YNK ile Kerkük kentinin yasal olmayan ve 16 Ekim ihanetinden sonra atanmış valisi Rakan Ciburi arasında gerçekleşmiş anlaşma ve bu anlaşma gereği seçimlere kadar kentte yasal olmayan valinin görevini sürdürmesi konusunda Nesreddin Mehmud şunları dile getirdi:" YNK ile Rakan Ciburi arasında gerçekleşmiş olan anlaşma kentteki problemleri daha da karmaşıklaştıracak ve burada yaşayan Kürt vatandaşlara hiç bir yarar sağlamayacak.”

Mehmud konuşmasının devamında, Kerkük için YNK’nin ulusal kaygılarla büyük bir sorumluluk çerçevesinde hareket etmesi gerektiğine dikat çekerek, “Ulusal bir konuda gerçekleşen anlaşmalar şayet şeffaf olmazsa ve bütün siyasi çevreler bu anlaşmada yer almazlarsa, bu anlaşma bireysel ve ticari bir anlaşma olur” dedi.

Nesreddin Mehmud Kerkük’ün işgal edilme sürecine ilişkin, “ 16 Ekim benzeri gerçekleşen anlaşmalar, Kürt halkına büyük zararlar verdi ve daha da büyük zararlar verecektir. Buda Kerkük kentinin durumunun daha da karmaşıklaşmasına sebep olacaktır. Güvenlik problemleri hat safhada olan Kerkük kentinde, yetmezmiş gibi birde Kerkük'e dönen Kürt vatandaşların evleri Rakan Ciburi tarafından yaktırıldı." dedi.

 Nesreddin Mehmud'a göre, yasal olmayan ve atanmış vali Rakan Ciburi şovenist bir kişi ve böylesi şovenist kişilerle anlaşmalar yapmak, Kürt halkının menfaatlerini ayaklar altına almaktır.